Здавалося б, грінки - це лише основа. В залежності від того, що ви покладете на обсмажений шматочок хліба, отримаєте все, що завгодно - від кулінарного кітчу до вишуканої закуски або десерту. Але важливо і як приготувати самі грінки: обсмажити з яйцем або підсушити в духовці, на вершковому або рослинному маслі, зі спеціями або часником. Грінки можуть стати повноцінним сніданком, коли в хаті, крім хліба, нічого їстівного майже не залишилося, або доповнити обідній бульйон. Їх їдять гарячими і холодними, солодкими і гострими. Найцікавіші варіанти ви знайдете в цій статті.
Але перед тим як почати готувати грінки з яйцем за нашими рецептами, запам'ятайте одне правило - хліб повинен бути вчорашнім, а краще - позавчорашнім, і вам не доведеться викидати завалящі черстві скоринки.
Пивні грінки з сиром і яйцем
В оригінальному рецепті потрібні рідкісні в наших магазинах сири грюйер і чеддер. Ви можете взяти в рівних частках інші улюблені і більш доступні сорти сиру. Смак, звичайно, змінитися, але, можливо, так вам навіть більше сподобатися.
Інгредієнти: хліб білий - 6 скибочок; сир твердий - 120 г; гірчиця французька - 1 ч. ложка; пиво - 1 ст. ложка; яйце - 1 шт.; перець червоний - 1 щіпка; масло вершкове - 50 г; кріп - 1 пучок. Приготування Як зробити грінки з яйцем? З хліба зрізаємо скоринки, і нарізаємо скибочки трикутничками. Відправляємо підрум'янитися в духовці. Тим часом натерті на крупній тертці сир змішуємо з гірчицею і червоним перцем, вливаємо пиво. Акуратно з'єднайте зі збитим в пишну піну яйцем.
Дістаємо з духовки підсушені, але не засмажені хлібці, даємо їм трохи охолонути. Намазуємо кожен трикутник спочатку маслом, а зверху - сирною масою. Запікаємо на сильному вогні кілька хвилин. Гарячі грінки посипаємо рубаною зеленню і подаємо до пива.
Грінки з яйцем і свіжими грибами - рецепт
Інгредієнти: хліб пшеничний - 200 р;
яйця - 2 шт.; молоко - 1 ст.; сметана - 2 ст. ложки; масло вершкове - 50 г; шампіньйони - 5 шт. цибуля - 1 шт.; борошно - 1/2 ст. ложки; сухарі панірувальні - 1 ст. ложка; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування Хліб нарізаємо скибочками товщиною близько сантиметра. Яйця збиваємо з сіллю, додаємо молоко і в цій суміші змочуємо хліб. Обсмажуємо кожен скибочку тільки з одного боку. Після викладаємо хліб на змащений маслом противний необжаренной стороною вниз.
Пасеруємо на сковороді дрібно нарізані цибулю і гриби, солимо, перчимо. Додаємо сметану. Помішуючи, поступово вводимо муку. Накриваємо кришкою і тушкуємо 20 хвилин. Викладаємо цю суміш на приготовані грінки, розрівнюємо і посипаємо панірувальними сухарями.Відправляємо підрум'янитися в духовку на 10 хвилин.
Солодкі грінки з яйцем
Інгредієнти: солодка булка - 1 шт.; яйце - 1 шт.; молоко - 2/3 ст.; цукор коричневий - 1 ч. ложка; масло вершкове - 100 г; кориця - 1 щіпка. Приготування Трохи збиваємо виделкою яйце з молоком, цукром і корицею. Занурюємо в цю суміш скибочки солодкої булки і обсмажуємо з двох сторін на добре розігрітій сковорідці. Готові грінки викладаємо спочатку на паперовий рушник, а коли піде зайве масло - на теплу тарілку. Готове ласощі можна скропити лікером "Куантро". Подаємо страву з варенням, медом або ягодами, присипаними цукровою пудрою.
Грінки з шинкою в яйці і молоці
Інгредієнти: хліб пшеничний - 200 р; шинка - 100 г; яйця - 2 шт.; борошно - 2 ст. ложки; молоко - 1/2 ст.; масло - для смаження. Приготування Однаковими скибочками нарізаємо хліб і шинку так, щоб шматочків хліба вийшло в 2 рази більше. Для кляру збиваємо яйце з молоком, поступово вводимо муку. Між двома скибочками хліба кладемо шинку, придавлюємо, мачає в тісто і обсмажуємо грінки з обох боків до утворення золотистої скоринки. Подаємо до столу гарячими.