Якщо ви є любителем риби і з задоволенням готуєте її будинку, то вам буде цікаво, як приготувати балик з сома, який має дуже ніжним смаком, і при цьому виходить досить ситним. Готовий балик можна досить довго зберігати в холодильнику, і він завжди виручить вас, якщо нагрянуть неждані гості.
Балик з сома - рецепт
Перед тим як зробити балик з сома, потрібно вибрати гарну рибу, саме від цього залежить кінцевий результат. Сом повинен бути свіжим і самим товстим, з того що ви тільки зможете знайти.
Візьміть обрану тушку, зніміть з неї шкуру, видалите очеревину і ребра. У вас повинно залишитися для засолу тільки філе. Поріжте його на шматки. На дно посуду, в якій будете солити рибу (краще узяти скляний або емальований посуд), насипте сіль, зверху викладіть філе, потім знову сіль, і знову філе. Чергуйте шари таким чином, поки не закінчиться риба.
Накрийте посуд кришкою і приберіть в холодильник на 3 дні. Потім дістаньте рибу, промийте і підвісьте в добре провітрюваному місці. Залиште її на 3-4 дні, але стежте, щоб філе не пересохло. Коли риба провялится, загорніть її у фольгу і дайте полежати в прохолодному місці 3 доби.
Після цього, наріжте філе тонкими слайсами і пригощайтеся.
Балик з сома
Приготування риби за цим рецептом займе у вас менше часу, але смак буде такий же чудовий.
Обробіть сома так, щоб залишилося одне філе. Наріжте його шматками, товщиною 5-6 см і промийте. Складіть філе зрізами вниз у посуд для маринування, так щоб шматочки щільно прилягали один до одного і засипте зверху крупною сіллю. Якщо потрібно викладіть зверху другий шар риби і теж посипте його сіллю.
Поставте ємність на 2 дні в холодильник, потім дістаньте рибу, промийте і підвісьте шматочки в прохолодному місці на кілька днів. По закінченні цього часу ваш балик буде готовий.