Зазвичай баструму готують з яловичої вирізки, проте, шляхом проб і помилок стародавнє блюдо модернізували, і тепер для його приготування можна використовувати як свинину, так і баранину або навіть птицю. Зупинимося на останньому варіанті, і спробуємо разом розібратися з тим, як готувати бастурму з курячого філе.
Куряча бастурма - рецепт
Інгредієнти: куряче філе - 500 г; сіль - 3 ст. ложки; цукор - 3 ст. ложки; чабер - 2 ст. ложки; коріандр - 2 ч. ложки; паприка мелена - 1 ст. ложка; червоний перець - за смаком. Приготування Бастурма з курячих грудок готується елементарно просто: шматочки курячого філе промиваємо, очищаємо від плівок і жиру, а потім підсушуємо паперовим рушником.
У невеликій мисочці починаємо замішувати суміш для засолу: сіль і цукор (краще коричневий), отриманої натираємо сумішшю філе і кладемо його в холодильник під прес, просаливаться на 3 дні. Після закінчення часу, діставши м'ясо з холодильника, ви повинні відчути його уплотнившуюся текстуру.
Засолене філе очищаємо від надлишків спецій, щільно загорнути тришарової марлею і знову ставимо під гніт на добу.
Тепер, залишилося лише замісити залишилися прянощі: для цього їх необхідно змішати і розвести водою до пастоподібної консистенції. На цьому етапі дуже важливо вгадати консистенцію пряної обмазки, вона повинна нагадувати нежирну сметану, але при цьому добре обволікати м'ясо.
Майбутню бастурму перемотувати ниткою або протягуємо нитку крізь філе, і вішаємо в прохолодне місце сушитися 3 діб, після закінчення яких, м'ясо знову загорнути в марлю і досушуємо ще 2 тижні. Після довгого очікування страву можна нарізати і подавати до столу.
Рецепт бастурми з курки
Інгредієнти: куряче філе - 1 шт.; сіль - 50 г; цукор - 1/2 ст. ложки; перець - 1/2 ч. ложки; паприка - 1/2 ст. ложки; коньяк - 20 мл Приготування Для початку, в невеликій ємності змішуємо всі наявні приправи і спеції. Доливаючи коньяк, доводимо пряну суміш до груднястій, щільної консистенції, що нагадує мокрий пісок. Як тільки вона буде досягнута - обвалюємо в прянощах філе і відправляємо його в холодильник під гніт на добу, не забуваючи перевертати 3-4 рази. Після цього м'ясо промиваємо, обсушуємо і обертаємо тришарової марлею. У такому вигляді бастурма з курячої грудки повинна вялиться в холодильнику близько 1 тижня, а потім можна буде насолоджуватися саморобним делікатесом. Приємного апетиту!