Домашній м'ясний паштет, як відомо, набагато якісніше покупного, до того ж він дуже простий у приготуванні, а його універсальний смак сподобається кожному.
Готовий паштет можна подавати в холодному або гарячому вигляді, до святкового або буденного столу, в доповненні хліба або тарталеток, а також у складі начинок для пирогів або млинчиків.
Паштет із свинини
Інгредієнти: фарш свинячий - 200 г; сало - 40 г; цибуля ріпчаста - 1 шт.; вершкове масло - 1 ст. ложка; яйце - 1 шт.; часник - 1 зубчик; бренді - 1 ст. ложка; сіль, перець - за смаком; смужки бекону - 7-10 шт. Приготування Ріпчасту цибулю нарізаємо кубиками і підсмажити на вершковому маслі до м'якості, потім додаємо бренді і продовжуємо обжарку до золотистого кольору. За 30 секунд до готовності видавлюємо в сковороду зубчик часнику.
Свинячий фарш гарненько приправляємо, додаємо у нього яйце і додаємо цибулеву засмажку і м'яке вершкове масло. Щоб паштет був соковитіші, в нього слід додати перекручене сало, але якщо фарш сам по собі досить жирний, цей крок можна пропустити.
У форму для паштету (терен) викладаємо смужки бекону, в «кошику» з яких розміститься наш майбутній паштет. Террін накриваємо кришкою і ставимо на деко з водою, випікатися наш паштет буде при 180 градусах близько 2 години або до тих пір, поки м'ясна маса не стане відставати від стінок форми.
Далі на запечений паштетний хлібець ставиться гніт, і в такому положенні блюдо відправляється на добу в холодильник, після чого його можна нарізати на порційні шматки і подавати до столу.
Паштет з м'яса яловичини та сиру
Рецепт такого м'ясного паштету обов'язково стане у нагоді господиням, яким зазвичай не вистачає часу на тривалу підготовку.
Інгредієнти: варена яловичина - 400 г; ріпчаста цибуля - 1 шт.; майонез - 3 ст. ложки; сир твердий - 100 г; вершкове масло - 2 ст. ложки; сіль - за смаком. Приготування Перед тим, як зробити м'ясний паштет, ріпчасту цибулю нарізаємо кубиками і обсмажуємо до м'якості на рослинному маслі.
Варену яловичину перекручуємо на м'ясорубці і змішати з цибулевої засмажкою, дрібно натертим сиром, майонезом і м'яким вершковим маслом. Отриманий паштет повторно пропускаємо через м'ясорубку або ретельно подрібнюємо до пастоподібного стану з допомогою блендера.
Готовий паштет підійде як в якості самостійного блюда, так і як доповнення до випічки. Приємного апетиту!