Назва «зрази» прийшло до нас із польської кухні. Раніше так називалися невеликі рулетики, приготовані з м'яса з отбивного різноманітною начинкою, але потім, поступово, м'ясні шматочки замінили фаршем. Давайте з вами дізнаємося кілька цікавих рецептів приготування зраз з грибами, які відмінно прикрасять не тільки сімейна вечеря, але і святковий стіл.
Рецепт картопляних зраз з грибами
Інгредієнти: картопля - 800 г; рослинне масло - 3 ст. ложки; сухарі панірувальні - 5 ст. ложок; яйце - 1 шт.; печериці - 300 г; цибуля ріпчаста - 1 шт.; рослинне масло - 2 ст. ложки; сіль, перець - за смаком. Для соусу:
сметана - 6 ст. ложок; зелень кропу - 50 г; часник - 2 зубчики. Приготування Як приготувати зрази з грибами? Отже, картоплю добре промиваємо, заливаємо холодною водою і відварюємо до готовності. Лук очищаємо і подрібнюємо кубиками. Печериці миємо, обсушуємо і так само дрібно нарізаємо. Готовий відварна картопля очищаємо від шкірки і розминаємо товкачиком в пюре, додавши куряче яйце, сіль і перець за смаком. Далі у сковороду наливаємо трохи олії і обсмажуємо гриби з цибулею до золотистого кольору протягом 15 хвилин на слабкому вогні. Начинку солимо, перчимо й залишаємо остигати. З картопляної маси формуємо невелику коржик, в центр кладемо трохи начинки і щільно загортаємо, надаючи їй форму котлетки.
Приступаємо до приготування соусу: для цього змішуємо сметану, видавлений через прес часник і дрібно порубаний кріп. Котлети мачає в заздалегідь збите яйце, обвалюють у панірувальних сухарях і обсмажуємо на рослинному маслі з обох боків до утворення рум'яної скоринки. Подаємо зрази з картоплі з грибами гарячими з приготованим раніше сметанним соусом.
Рецепт курячих зраз з грибами
Інгредієнти: курячий фарш - 600 г; яйце - 2 шт.; молоко - 150 мл; білий хліб - 100 г; цибуля ріпчаста - 1 шт.; яйце - 1 шт.; лисички - 200 г; рослинне масло - для смаження; сіль, перець - за смаком. Приготування Ріпчасту цибулю чистимо і, разом з грибами, дрібно нарізаємо, а потім обсмажуємо на рослинному маслі до золотистого кольору. Одне яйце відварюємо круто, очищаємо від шкаралупи і дрібно рубаємо. У невеликій мисці змішуємо гриби з цибулею, яйце, подрібнену зелень кропу і петрушки, солимо, перчимо начинку за смаком і ретельно перемішуємо. Шматочок хліба вимочуємо в молоці і, добре віджавши, додаємо у фарш разом зі збитими яйцями, все перемішуємо до однорідної консистенції. Курячий фарш поділяємо на невеликі коржі, в центр кожної кладемо начинку і заліплюємо краю. Курячі зрази з грибами обвалюють у панірувальних сухарях і обсмажуємо з усіх боків до готовності.
Рецепт м'ясних зраз з грибами
Інгредієнти: м'ясний фарш - 500 г; яйце - 1 шт.; білий хліб - 50 г; молоко - 05 склянки; рослинна олія; гриби - 200 г; цибуля ріпчаста - 1 шт.; яйце - 2 шт.; вершкове масло - 50 г; сіль, перець - за смаком. Приготування Спочатку зробимо начинку: цибулю і гриби чистимо, дрібно нарізаємо і обсмажуємо на сковороді.
До засмажки додаємо заздалегідь зварені і дрібно порубані яйця. Начинку гарненько перемішуємо, солимо і перчимо.
Тепер займемося приготуванням фаршу для зраз: у миску кладемо скибочку хліба, заливаємо його молоком і залишаємо хвилин на 15. В іншу ємність викладаємо м'ясний фарш, додаємо сире яйце, віджатий хліб, сіль і перець. Все ретельно перемішуємо до однорідності і формуємо руками невеликі коржі. У центр кожної коржі кладемо начинку і защепляем краю, формуючи котлетку. Сформовані зрази обвалюємо в борошні й обсмажуємо на розігрітій з маслом сковороді з обох боків до рум'яності.
Подаємо зрази з грибами і яйцем гарячими, з гарніром з макаронів, картопляним пюре або овочами.
Познайомиться з іншими рецептами зраз можна в нашому матеріалі картопляні котлети з грибами і зрази з сиром