Якщо вам пощастило придбати гребінці свіжі, то використовуйте їх ніжне і солодке м'ясо по максимуму. Обсмажити філе морського мешканця, безумовно, просто і смачно, проте урізноманітнити варіативність страв можна, скориставшись гребінцями для приготування жульєна з морепродуктів. Шикарна закуска ресторанного рівня вимагає особливої уваги під час приготування, так як морепродукти не прощають кулінарних помилок.
Простий жульєн з морських гребінців
Базовий рецепт жульєна з морських гребінців можна урізноманітнити додаванням інших морських мешканців: креветок, мідій, кальмарів, крабів.
Інгредієнти: свіжі або заморожені гребінці - 25 шт.; твердий сир - 170 г; жирні вершки - 220 мл; борошно - 1 1/2 ст. ложки; сіль, перець - за смаком; вершкове масло. Приготування Борошно обсмажуємо на великій кількості масла так, щоб у нас вийшла золотиста борошняна паста. Заливаємо борошно вершками, зменшуємо вогонь до мінімуму і, постійно помішуючи, варимо вершковий соус до загусання. Солимо і перчимо соус.
Мідії нарізаємо і припускаємо з кожного боку за 30 секунд. Викладаємо м'ясо в кокотниці, заливаємо вершковим соусом і посипаємо тертим сиром. Готуємо жульєн в духовці при 160 градусах до розплавлення сиру.
Жульєн з гребінців з карамелизованним цибулею
Досить просте блюдо, яке готується за 10-15 хвилин, а поїдається і того швидше. Якщо на вашому бенкеті не знайшлося місця гребінців, то можна замінити їх більш доступними продуктами, використовуючи нижепредставленний рецепт як базу.
Інгредієнти: ріпчаста цибуля - 1 шт.; гребінці - 20 шт.; вершки - 120 мл; борошно - 1 ч. ложка; вершкове масло - 70 г; цукор - 1 ч. ложка; «Пармезан» - 40 г; сіль - щіпка. Приготування Цибулю нарізаємо кільцями і смажимо у великій кількості масла, додавши трохи солі і цукру, на малому вогні. Карамелізований лук повинен стати абсолютно м'яким, придбати злегка солодкуватий смак і карамельний колір.
Гребінці припускаємо по 30 секунд з кожної сторони і нарізаємо великими шматочками. Борошно обсмажуємо на вершковому маслі, заливаємо вершками, варимо соус до загусання, солимо і перчимо.
На дно кокотниці кладемо столову ложку цибулі, гребінці, посипаємо все невеликою кількістю тертого «Пармезану». Готуємо страву в духовці до розплавлення сиру.
Жульєн з крабовим м'ясом і гребінцями
Подібне блюдо чи розраховане на повсякденне вживання, адже не кожен день в наших краях можна безперешкодно роздобути свіже крабове м'ясо і гребінці. Готуйте таку закуску до свята і кращого страви до келиху шампанського і не знайдеш.
Інгредієнти: крабове м'ясо - 200 г; гребінці - 20 шт.; кальмари - 2 тушки; вершкове масло - 100 г; борошно - 1/2 ч. ложки; часник - 1 зубчик; жирні вершки - 200 мл; твердий сир - 100 г; мускатний горіх - щіпка; сіль, перець - за смаком. Приготування Готуємо білий соус з борошна, третини загальної кількості вершкового масла та вершків. Приправляємо соус сіллю і перцем за смаком.
Кальмари чистимо від плівок і нутрощів, нарізаємо кільцями. У сковороді розігріваємо масло і швидко обсмажуємо на ньому злегка роздавлений зубчик часнику, як тільки часник стане рум'яним - дістаємо його з сковороди. Швидко обсмажуємо на часниковому маслі кільця кальмара (близько 30 секунд), м'ясо краба (10-15 секунд) і гребінці (30 секунд). Викладаємо нарізані морепродукти в змащені маслом кокотниці, заливаємо вершками і посипаємо тертим твердим сиром. Запікаємо жульєн з міксу морепродуктів в духовці при 160-180 градусах, до розплавлення сиру.
Подаємо жульєн з грінками і келихом вина або шампанського.