Крабові палички просто обожнюють діти і любителі пива. А господині цілими тазиками кришать з них салати або фарширують різними начинками і подають у вигляді рулетиків в якості вишуканою закуски. Але те, що крабові палички можна ще й смажити, додуматися до цього могли лише жителі пострадянського простору, винахідливість яких, помножена на десятки років тотального дефіциту, привчили готувати кулінарні шедеври буквально з нічого!
Крабові палички в простому клярі
Інгредієнти: палички крабові - 500 г; майонез - 3 ст. ложки; яйця - 2 шт.; борошно - 2 ст. ложки; приправи - за смаком. Приготування Яйця злегка збиваємо з сіллю, додаємо майонез (можна замінити сметаною) і приправи, поступово вводимо муку. Кляр повинен вийти досить густим. Опускаємо в нього крабові палички і обсмажуємо їх на добре розігрітій сковорідці з двох боків до утворення хрусткої золотої скоринки.
Крабові палички в панірувальних сухарях
Інгредієнти: палички крабові - 400 г; яйця - 2 шт.; борошно - 2 ст. ложки; сухарі панірувальні - 50 г; олія - для смаження; сіль, спеції - за смаком. Приготування З крабових паличок знімаємо захисну плівку. Обвалюємо спочатку в борошні, потім мачає в злегка збиті яйця і паніруємо в сухарях. Для отримання більш щільною скоринки можна ще раз повторити яйця і сухарі. Після обсмажуємо палички у фритюрі або на сковорідці, поки не зарум'яняться.
Фаршировані крабові палички в кляре
Інгредієнти: палички крабові - 400 г; сир твердий - 150 г; яйця - 2 шт.; масло вершкове - 1 ч. ложка; картопля - 500 г; морква - 2 шт.; часник - 3 зубки; насіння кунжутне - 3 ст. ложки; олія - для смаження; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування Готуємо картопляне пюре , додаючи до нього вершкове масло і спеції. Моркву відварюємо до готовності, чистимо і натираємо на дрібній тертці разом з часником. Змішуємо овочі з пюре. Крабові палички розгортаємо, намазуємо рівним шаром картопляно-моркв'яний фарш і зверху присипаємо тертим сиром. Акуратно закручені рулетики занурюємо в злегка збиті яйця і викладаємо на розігріту сковорідку. Обсмажуємо, присипаючи зверху кунжутним насінням.
Крабові палички в пивному клярі
Інгредієнти: палички крабові - 200 г; сирок плавлений - 200 г; часник - 2 зубки; майонез - 1 ст. ложка; олія - для смаження. Для пивного кляру:
пиво - 1/3 ст.; вода - 1/3 ст.; яйця - 2 шт.; борошно - 100 г; сіль - 1/2 ч. ложки. Для соусу:
сметана - 200 г; часник - 2 зубки; сік лимона - 1 ч. ложка; петрушка, кріп - 1 пучок; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування Сир для начинки натираємо на дрібній тертці, змішуємо з пропущеним через прес часником і майонезом до однорідної в'язкої маси. Акуратно розкручуємо крабові палички, обмазуємо зверху тонким шаром начинки і знову звертаємо в рулетики.
Білки для пивного кляру відділяємо від жовтків і ховаємо на час в холодильник. А жовтки розтираємо з сіллю, вливаємо до них холодне пиво і воду. Злегка збиваємо і, поступово додаючи борошно, замішуємо тісто, як на оладки.
Охолоджені білки збиваємо з сіллю до міцних піків, поступово вводимо їх кляр, перемішуючи ложкою знизу вгору. Вмочуємо фаршировані крабові палички в тісто і смажимо у фритюрі або на сковороді до рум'яної скоринки. Після викладаємо на паперові серветки, щоб видалити зайве масло.
Тим часом готуємо соус. Сметану змішуємо з пропущеним через прес часником, рубаною зеленню і лимонним соком. Солимо, перчимо за смаком. Якщо замінити сік 2-3 ч. ложками соєвого соусу, краще більше не солити. Смачні крабові палички в кляре для пива готові!