Картопляні чіпси не прийнято вважати найкориснішим перекусом, адже кількість масла і спецій, які використовуються для їх приготування, згубно впливають на здоров'я людини. Так що тепер коштувати забути про чіпсах назовсім? Все не так сумно, як здається, адже обсмажені овочеві чіпси можна легко замінити менш калорійним продуктом на основі висушених фруктів, наприклад, бананів. Бананові чіпси володіють низькою калорійністю і при цьому чудово замінять канцерогенну закуску. Завдяки великій кількості фруктози, сушені бананові чіпси виходять дуже соковитими і смачними, що однозначно завоює любов не тільки дорослих, але і дітей.
У промислових умовах свіжі банани висушують буквально за 10-15 хвилин в потужних духових шафах. Домашні шафи виробничою потужністю похвалитися не можуть, так що давайте розбиратися як приготувати бананові чіпси в домашніх умовах.
Рецепт бананових чіпсів
Якщо на вулиці сонячно і жарко, то чому б не скористатися чудовою погодою для приготування ласощів, адже під яскравими променями можна сушити не тільки домашню пастилу , але і чіпси з бананів.
Інгредієнти: банани - 3-4 шт. Приготування Банани очищаємо від шкірки і нарізаємо тонкими кільцями поперек чи уздовж смужками. Викладаємо шматочки плода на деко і накриваємо поверх марлею. Залишаємо майбутні чіпси на сонці до повного висихання. Готовність скибочок можна визначити за сахаристому нальоту на зрізі.
Такі чіпси можна їсти окремо або додавати в десерти, випічку і мюслі.
Рецепт бананових чіпсів в духовці
Незважаючи на те, що з духовки не відрізняються особливою потужністю, використовувати їх для сушіння фруктів цілком припустимо, переконаєтеся в цьому самі.
Інгредієнти: банани - 3-4 шт.; лимон - 1 шт. Приготування Перед тим, як зробити бананові чіпси, вичавлюємо сік з лимона, а банани нарізаємо тонкими шматочками. Змащуємо зріз кожного шматочка соком, щоб він не потемнів, і викладаємо все на деко, покрите папером для випічки. Ставимо деко з бананами в духовку і сушимо при температурі 80-95 градусів, до повного випаровування вологи.
Бананові чіпси в мікрохвильовці
Чіпси з банана можна висушити за допомогою ще більш сучасного кухонного пристрою - мікрохвильовій печі.
Інгредієнти: рослинне масло - 2 ст. ложки; банани - 2 шт.; кориця - 1/2 ч. ложки; цукрова пудра - 2 ч. ложки. Приготування Банани з шкіркою заливаємо водою і ставимо на вогонь. Варимо фрукти 10 хвилин при постійному кипінні, а потім залишаємо охолонути. Остиглий плід очищаємо від шкірки і нарізаємо тонкими скибочками. Викладаємо скибочки в посуд для мікрохвильової печі, поливаємо олією, посипаємо корицею і цукром.
Виставляємо мікрохвильову піч на максимальну потужність і готуємо чіпси 8 хвилин, перевертаючи шматочки кожні 2 хвилини для рівномірного висушування. Ось і все чіпси в мікрохвильовці готові!
Смажені чіпси з бананів
Якщо вас зовсім не зміщує фритюр, то скористайтеся ним для приготування бананових чіпсів.
Інгредієнти: банани - 2-3 шт.; куркума мелена - 1/4 ч. ложки; рослинне масло - для смаження. Приготування Банани очистити і занурюємо в крижану воду на 10 хвилин. Дістаємо плід, тонко нарізаємо і повертаємо у воду. Додаємо у воду мелену куркуму і чекаємо ще 10 хвилин. Дістаємо шматочки бананів і висушуємо за допомогою паперового рушника.
У фритюрі розігріваємо масло і занурюємо в нього бананові шматочки. Обсмажуємо чіпси до золотистого кольору, стежимо за тим, щоб всі шматочки просмажаться рівномірно і у фритюрі не знаходилося дуже багато чіпсів одночасно. Дістаємо чіпси, викладаємо на паперовий рушник і даємо стекти зайвому жиру.