Чіпсами з овочів і фруктів вже давно нікого не здивуєш, але що щодо чіпсів з м'яса? Чи ви чули про таких? Напевно багато хто з вас бачили супермаркетах упаковки з пластинками сушеного м'яса - це і є горезвісні м'ясні чіпси. Такого роду снек - не тільки приємне доповнення до келиху вина, пива, але і дієтичний перекус протягом дня. М'ясні чіпси багаті білком і готуються без використання величезної кількості масла, як це зазвичай робиться з чіпсами з картоплі , а від того допускаються до вживання навіть дітьми.
Як зробити м'ясні чіпси?
Зараз розповімо, як зробити чіпси з м'яса. Магазинні м'ясні чіпси нерідко щедро присмачені підсилювачами смаку, які згубно впливають на наше здоров'я і смакові рецептори. Приготувати натуральний продукт можна дуже просто у себе вдома, але перед приготуванням необхідно врахувати кілька важливих моментів. Отже, по-перше, вибирайте свіже м'ясо від молодої худоби: свинина чи яловичина - значення не має, головне - якість. Для м'ясних чіпсів краще брати м'якоть, або вирізку, з останньої слід видалити плівки, жир і жили. Перед приготуванням м'ясо підморожують, щоб нарізати дуже тонкими шматками. Якщо тонких шматків не вийшло - не біда, покладіть м'ясо під плівку і злегка відбийте, або пройдіться по ньому качалкою. Тепер можна приступати до готування.
Рецепт м'ясних чіпсів до пива
Інгредієнти: яловича вирізка - 500 г; цукор - 3 ст. ложки; часник - 3 зубчики; коріандр (мелений) - 1 ч. ложка; каррі - 1 ч. ложка; лимон - 1 шт.; соєвий соус - 1 ст. ложка. Приготування Вся тонкість у приготуванні м'ясних чіпсів полягає в їх повільному висушуванні при мінімальній температурі, так що перед приготуванням ставимо за духовку розігрітися до 100 градусів.
М'ясо, кімнатної температури, нарізане тонкими скибочками поміщаємо в будь-яку емальований посуд. У невеликій мисці змішуємо каррі, мелений коріандр, цукор і роздавлений часник. Заливаємо суміш спецій соєвим соусом і лимонним соком, ретельно перемішуємо. Обвалюємо шматочки м'яса в маринаді і поміщаємо на решітку для випічки, саму ґрати ставимо на деко, покрите папером для випічки - туди буде стікати весь жир і волога.
Приготування м'ясних чіпсів займе від 40 хвилин до 1 години, в залежності від товщини шматочків м'яса.
М'ясні чіпси «з димком» в домашніх умовах
Інгредієнти: яловичина - 500 г; вустерширський соус - 1 /4 ст.; соєвий соус - 1 /4 ст.; мед - 1 ч. ложка; сушений лук - 1 ч. ложка; часник сушений - 1/2 ч. ложки; рідкий дим - 1/3 ч. ложки; червоний перець - 1/4 ч. ложки. Приготування М'ясо миємо, очищаємо від плівок, заморожуємо і нарізаємо. Укладаємо шматочки нарізаного м'яса в пакет і заливаємо сумішшю соусів, спецій і рідкого диму. Повертаємо м'ясо в холодильник і залишаємо промаринуватися від 3 до 6 годин. Дістаємо шматочки з пакета й обсушуємо паперовим рушником. Розкладаємо майбутні чіпси на деко для випікання і ставимо в духовку на 45-60 хвилин при 80-100 градусах.
Чіпси з м'яса по-тайськи
Інгредієнти: свинина (фарш) - 1 кг; цукор - 120 г; суміш п'яти спецій - 2 ч. ложки; рибний соус - 3 ст. ложки; соєвий соус - 4 ст. ложки; рисове вино - 3 ст. ложки; мед - 3 ст. ложки; кунжутна олія - 3-5 крапель. Приготування Перед тим, як приготувати м'ясні чіпси, у невеликій мисці змішуємо всі спеції і соуси, отриману суміш додаємо в свинячий фарш, ще раз все добре перемішуємо і залишаємо маринуватися в холодильнику на ніч. Маринований фарш розподіляємо тонким шаром за накритому фольгою листу. Ставимо м'ясо в духовку на 20 хвилин при 100 градусах. Коли поверхня м'яса висохла, знімаємо шар з фольги і нарізаємо кухонними ножицями. Отримані квадратики поміщаємо під гриль до тих пір, поки вони не придбають золотистий карамельний колір.