Горбуша - цінна і смачна риба з родини лососевих. Для святкового столу можна приготувати нескладні, але вишукані бутерброди з маринованою, солоної чи копченої горбушею, вони особливо гарні для новорічного меню. Оскільки горбуша - риба дика, думається, вживати її в їжу краще, ніж норвезьку сьомгу, вирощену на штучному кормі в ставках.
Зрозуміло, солити або маринувати рибу краще самостійно, це потрібно зробити хоча б за добу до безпосереднього вживання в їжу або приготування бутербродів.
Найпростіший сухий посол Інгредієнти: горбуша вагою близько 1-13 кг - 1 шт.; велика кухонна сіль - 1-2 ст. ложки; цукор - 1 ч. ложка цукру. спеції не обов'язкові, горбуша смачна сама по собі. Приготування Рибу очищаємо від луски, видаляємо зябра і нутрощі (якщо є ікра або молочко - не викидаємо). Промиваємо рибку і обсушуємо серветкою. Натираємо сумішшю солі і цукру зсередини і зовні. Кладемо рибу на шматок паперу, присипаємо залишками суміші солі з цукром, загортаємо в чисту щільний папір і кладемо на полицю холодильника. Через добу риба готова. Можна перед засолкою обробити рибу на філе з шкірою, тоді солі беремо не більше 1 ст. ложки.
Як замаринувати горбушу? Інгредієнти: горбуша - 1 шт.; сіль велика - 1 ст. ложка; цукор (або мед) - 1 -2 ч. ложки; сік 2-х лаймів (або 1-2-х лимонів, або 1 грейпфрута); червоний гострий свіжий перець (немелений); часник - 1 зубчик: оливкова олія - 2 ст. ложки; оцет яблучний або виноградний натуральний світлий - 1-2 ст. ложки; лавровий лист - 1-2 шт.; гвоздичка - 1-2 шт.; запашний перець - 3-5 горошин; насіння анісу - 1 ч. ложка. Приготування Очищену рибу филируем, не видаляючи шкіру. Нарізаємо філе досить великими шматками.
Чесночину розрізаємо на 2-4 частини. Додаємо інші інгредієнти маринаду, туди ж кладемо шматочки риби, приправляємо гострим червоним перцем. Перемішуємо в ємності і накриваємо її. Перешкодимо в холодильник. Зручно маринувати в банку і струшувати її протягом доби кілька разів.
Неважливо, горбуша солона або маринована, безпосередньо перед приготуванням бутербродів акуратно зрізаємо шматочки м'якоті з шкіри.
Бутерброди з солоною, малосольною або маринованої горбушею
Якщо риба пересолена, можна нарізати її крупними шматками і залити холодною кип'яченою водою, потримати близько години, після чого злити воду і відкинути на друшляк.
Інгредієнти: власне, горбуша; хліб фуршетний або багетні - пшеничний або житній; масло вершкове натуральне (а не якісь спреди); огірок свіжий; зелень для прикраси (петрушка, базилік, кінза); лимон. Приготування Хліб треба нарізати скибочками (або купити нарізаний). Можна трохи підсушити. Намазуємо хліб нетовстим шаром масла. Зверху кладемо шматочок(і) риби, скибочка-два огірка і часточку лимона. Прикрашаємо зеленню.
Бутерброди з копченою горбушею (і тими ж іншими інгредієнтами огірком, лимоном і хлібом з маслом) можна робити з готової копченої риби, купленої в магазині (або закопчена самостійно). Зрозуміло, при обробленні копченої горбуші на шматочки для бутербродів шкіру краще видаляти.
Бутерброди з консервованої горбушею
У цьому варіанті краще використовувати не огірки, а оливки без кісточок (неважливо, темні чи світлі).
Приготування Намазуємо скибочку хліба шаром вершкового масла, зверху викладаємо шматочок консервованої горбуші, а поруч кладемо половинку оливки (або кілька кружечків), часточку лимона і прикрашаємо зеленню.
Гарячі бутерброди з малосольною або маринованої горбушею і сиром
Приготування На скибочку хліба кладемо скибочку сиру, зверху - шматочок(і) горбуші, поруч-кілька кружечків оливки. Виставляємо на сухе деко і поміщаємо його в розігрітий духову шафу на 8-12 хвилин. Треба, щоб сир злегка подплавился, а те, що зверху, приклеїлося до нього. Прикрашаємо зеленню і викладаємо на блюдо.
Бутерброди з горбушею подаємо до горілки, несолодким міцним настоянкам, джину, будь-яким світлим вин, пива.
Шукайте ще рецепти смачних закусок, тоді радимо спробувати бутерброди з сьомгою або печінки тріски .