Буряк - простий, доступний, і при цьому досить-таки корисний овоч. Це прекрасне джерело, фосфору, міді та вітаміну С, до того ж він виводить токсини з організму, запобігає анемії, крім того в цьому овочі багато фолієвої кислоти. Нижче вас чекають цікаві рецепти закусок з буряка.
Закуска на зиму з буряка
Інгредієнти: буряк - 2 кг; вода - 1 склянка; оцет 9%-ний - 1 склянка; цукор - 1 ст. ложка; сіль - 1 ч. ложка; гвоздика - 2 бутончики. Приготування Буряк ретельно миємо, але не очищаємо, відварюємо до готовності. А потім даємо їй охолонути, очищаємо і нарізаємо брусочками. Після цього можна розкладати буряк по стерильним банкам. З води, оцту, цукру і солі готуємо маринад, доводимо його до кипіння, коли він охолоне, заливаємо буряк і закочує банки стерильними кришками.
Закуска з хріну і буряків
Інгредієнти: хрін (корінь) - 100 г; буряк - 400 г; рослинна олія - 25 мл; оцет - 30 мл; лимон з цедрою - половинка; цукор - 1 ч. ложка; сіль, кориця, чорний мелений перець - за смаком. Приготування Буряк відварюємо в шкірці до готовності, потім очищаємо і охолоджуємо. Нарізаємо невеликими шматочками або натираємо на крупній тертці. У глибокий посуд укладаємо шар буряків, шар тертого хрону, знову шари повторюємо. Змішуємо олію, оцет, цукор, сік лимона і терту на дрібній тертці цедру. Заливаємо закуску отриманою сумішшю, а сіль, перець і корицю додаємо за смаком.
Закуска з буряка і оселедця
Інгредієнти: оселедець - 2 шт.; буряк велика - 1 шт.; цибуля - 2 шт.; сік лимона - 10 мл; майонез - за смаком. Приготування Оселедець поділяємо на філе, ріжемо на шматочки шириною 15-2 см, укладаємо на блюдо шаром і поливаємо лимонним соком. Зверху кладемо цибулю, нарізану кільцями або півкільцями. Потім кладемо терту на крупній тертці відварну буряк і змащуємо майонезом. Відправляємо в холодильник приблизно на 1 годину, а перед подачею закуску з буряків і майонезу можна посипати зеленню.
Закуска з капусти з буряком
Інгредієнти: буряк - 1 кг; білокачанна капуста - 1 кг; цибуля - 200 р. Для заливки:
На 1 літр:
цукор - 200 г; сіль - 100 г; оцет 9%-ний - 900 мл. Приготування Буряк у шкірці відварюємо до м'якості, а потім очищаємо і ріжемо соломкою. Капусту шаткуємо, а цибулю ріжемо кільцями. У киплячій воді розчиняємо сіль і цукор, додаємо оцет, опускаємо в цей маринад овочі і проварюємо хвилин 10. Розкладаємо закуску з буряка і капусти по стерильним банками заливаємо киплячим маринадом. Стерилізуємо літрові банки 15 хвилин, після чого закатуємо, перевертаємо і залишаємо в такому стані до охолодження. Дивовижна капуста з буряком на зиму готова!