Для святкового випадку або у вихідні дні хочеться готувати не тільки смачні страви, але й красиві, оригінальні. Можна, наприклад, приготувати фаршировані гриби, запечені в духовці.
Як готувати? Для цього ми будемо використовувати капелюшки грибів, їх і будемо фарширувати. Для фарширування підходять різні гриби, проте найзручніше буде купити штучно вирощені печериці. Вибирати слід не самі дрібні гриби, приблизно однакового розміру, добре оформлених капелюшком.
Варіанти начинки можуть бути самими різними.
Фаршировані сиром гриби-печериці в духовці
Інгредієнти: печериці - 12-15 шт.; цибуля ріпчаста - 1 шт. середнього розміру; сир твердий - 150-180 г; мелені горіхи - 1-2 столових ложки; трохи рослинного масла для обсмажування; сметана густа - 1 ст. ложка; мелені спеції (перець різних видів, гвоздика і ін); зелень різна для оформлення. Приготування Гриби вимиємо і обсушим. Акуратно, щоб не пошкодити капелюшки, видаляємо ніжки.
Тепер готуємо начинку. Ніжки грибів і очищену цибулю нарубим досить дрібно. Сир натираємо на середній або великій тертці. Ядра горіхів сміливішаємо або подрібнити ножем (бажаний розмір крихт, як гречана крупа).
У сковороді на рослинному маслі злегка обсмажуємо цибулю. Додаємо шампіньйони і спеції і тушкуємо все разом протягом близько 5-8 хвилин, помішуючи. Знімаємо з плити, додаємо ложку сметани і мелені горіхи. Перемішуємо. Злегка остуджуємо (протягом 10 хвилин) і додаємо половину тертого сиру. Ретельно перемішуємо.
Заповнюємо грибні капелюшки начинкою і викладаємо їх на деко, простеленний промасленим пекарської папером. Запікаємо в духовій шафі при температурі близько 180 градусів С протягом 10-12 хвилин. Виймаємо деко і посипаємо кожен капелюшок з начинкою тертим сиром. Прикрашаємо зеленню і повертаємо деко в остигаючу духовку хвилин на 5-8 щоб сир злегка подплавился (але не сплавився і не потік).
У нас вийшло легке блюдо на зразок жульєна, його можна подати окремо або з стравами з м'яса, риби і різними овочевими салатами. Якщо ви хочете, можна приготувати начинку з мелених горіхів, яйця, сметани і сиру, не використовуючи для фарширування цибульно-грибну суміш, так страва вийде ще більш легким, але не менш смачним.
Гриби, фаршировані м'ясом і сиром, в духовці
Інгредієнти: печериці - 12-15 шт.; м'ясний фарш (будь-яких видів м'яса) - 200-300 р; перець солодкий червоний - 1-2 шт.; сир твердий - 100-150 г; яйце куряче - 1 шт.; мелені спеції; зелень свіжа різна; рослинне масло. Приготування Можливі два варіанти приготування начинки.
Перший більш дієтичний. М'ясо, нарізане невеликими шматочками, варимо до готовності, а потім пропускаємо через м'ясорубку разом з цибулею і солодким перцем. Додаємо яйце, спеції і половину тертого сиру. Консистенцію начинки можна відкоригувати невеликою кількістю борошна і сметани.
Другий. Пропускаємо м'ясо з цибулею і солодким перцем через м'ясорубку. Обсмажуємо фарш з додаванням спецій на сковороді майже до готовності. Злегка охолоджуємо, додаємо трохи сметани (1 ст. ложку), яйце і половину тертого сиру. Якщо хочете, і мелені горіхи не
завадять.
Далі діємо як у попередньому рецепті (див. вище). Начиняємо капелюшки печериць і запікаємо в духовій шафі протягом близько 12 хвилин. Присипаємо сиром і залишаємо в остигає духовці ще хвилин на 5 щоб сир подплавился. Прикрашаємо зеленню.
Також можна приготувати цікаві начинки з печених баклажанів, мелених горіхів і сиру, хумуса з рибним фаршем або з негустою мамалиги зі шкварками і сиром або бринзою.