Канапе (слово прийшло з французької) - маленькі бутерброди, насаджені на шпажки, які відправляють в рот цілком, не відкушуючи по шматочку. Підкладку канапе роблять з грінок, або нетолстих маленьких скибочок хліба, їх можуть змащувати паштетом, маслом, плавленим сиром або якими-небудь пастоподібними сумішами. Зверху викладають скибочки будь-яких інших інгредієнтів - це можуть бути скибочки різних продуктів (риба, м'ясо, сир, овочі, фрукти та ін).
Звичайно канапе подаються в якості легкої закуски до аперитиву або коктейлів, як варіант - до кави або чаю. Канапе особливо зручні для фуршетів та святкових столів - при їжі не пачкаешь рук.
Розповімо, як приготувати канапе з оселедцем на шпажках. Всі наведені рецепти канапе з оселедцем припускають використання філе малосольною або маринованого оселедця, нарізане шматочками, сорти і підвиди оселедця можуть бути будь-якими. Солити чи оселедець, або маринувати самостійно за особливими рецептами, або придбати готову - вирішувати вам. Якщо оселедець дуже солона, її можна попередньо вимочити в молоці або кип'яченій воді (хоча б протягом 2-х годин), а потім промити.
Пряні канапе з оселедцем і свіжим огірком
Іноді оселедець продається з ікрою, якщо так - добре - використовуємо її в приготуванні канапе, або можна купити готові суміші на основі ікри, або просто намазувати хлібну основу маслом.
Інгредієнти: хліб житній; філе оселедця; лимон; перець гострий червоний свіжий; огірок свіжий; ікра оселедця; масло вершкове натуральне; зелень для прикраси (петрушка, кінза); зерна кмину, коріандру і фенхелю; мускатний горіх тертий; шпажки. Приготування Нарізаємо хліб скибочками, а їх, у свою чергу, на шматочки потрібного розміру. Підсушуємо в тостері або на деку в духовій шафі. Пересушувати до стану сухарного хрускоту не треба. Філе оселедця (без шкіри) нарізаємо шматочками такого розміру, щоб кожен впритул розміщувався на шматочку хліба, і маринуємо в лимонному соку (можна додати трохи вермуту) хоча б протягом 10 хвилин, після чого відкидаємо на сито - нехай маринад стече.
Огірок нарізаємо овальними скибочками. Розм'якшене масло змішуємо з ікрою і мускатним горіхом. Намазуємо грінки рівним нетовстим шаром. Насіння коріандру і кмину фенхелю заправляємо в ручний млинок і мелемо, присипаючи зверху. На кожен кладемо шматочок листочок-два зелені і поруч - малесеньке тоненьке колечко гострого червоного перцю. Вийде - супер, гості будуть в захваті. Тепер зверху кладемо шматочок оселедця і останнім шаром скибочку огірка. Скріплюємо шпажкою. Такі канапе добре подати під горілку, гірку настойку, джин, вермут, світле столове вино або пиво.
Точно так само робляться канапе з оселедцем і ківі. Очищений ківі нарізають скибочками або часточками - вони підуть останнім шаром замість огірка. Ківі дуже незвично, але дуже гармонійно відтіняють смак оселедця.
Канапе з оселедцем і буряком
Інгредієнти: хліб білий; філе оселедця; буряк; часник; горіхова паста (або горіхи мелені, будь-які); майонез або густі вершки; кінза або петрушка. Приготування Буряк варимо або печемо до повної готовності. Хліб нарізаємо нетовстими скибочками, а їх більш дрібними шматочками. Підсушуємо на сухому листі в духовій шафі. Філе оселедця нарізаємо шматочками. Користуючись комбайном або блендером пюрируем буряк, додаємо мелені горіхи, продавлений часник і заправляємо меленими спеціями. Додаємо трохи вершків або майонезу. Суміш повинна вийти такої густоти, щоб не розтікалася. Перемішуємо і намазуємо цією пастою хлібну підкладку. Зверху кладемо листочок зелені, далі - скибочка оселедця. Скріплюємо шпажкою. Такі канапе гарні під горілку, гіркі настоянки, джин, кюммель, аквавіт, домашнє пиво .