Оселедець - всім відомий і дуже корисний продукт харчування, в якому містяться необхідні організму людини речовини. З солоної (а краще малосольною) оселедця можна готувати різні чудові холодні закуски, які будуть доречні в меню як економ, так і преміум класу.
Зрозуміло, краще, якщо ваша оселедець засолено (в тузлуці або на суху) в домашніх умовах, але і оселедець промислового засолу - продукт теж цілком якісний. Вибираємо красиву оселедчик (жирну, з шкірою без вад, з ясними очима і приємним запахом).
Попередня підготовка - филирование. Відрізаємо у голову оселедця, видаляємо нутрощі, очищаємо черевну порожнину ножем, акуратно знімаємо шкіру і филируем оселедець, зрізуючи м'якоть до хребта з обох сторін. Ось, отриманого філе і будемо готувати.
Рецепт закуски з оселедця і буряків
Інгредієнти: філе оселедця - 2-3 шматочки з боків рибки; буряк невелика - 1-2 шт.; часник - 2-3 зубчики; горіхи мелені; соус (тобто сметана або вершки, несолодкий йогурт або майонез, краще домашнього приготування з додаванням спецій за вашим смаком); зелений цибулька. Приготування Філе оселедця нарізаємо короткими тонкими шматочками і викладаємо на сервірувальну тарілку. Якщо це індивідуальна порція, добре використовувати для викладки спеціальне кільце.
Буряк запікаємо в духовій шафі протягом 40 хвилин, очищаємо від шкірки і натираємо на крупній тертці. Часник продавлюємо через ручний прес. Горіхи мелемо або рубаємо ножем. Змішуємо все це з соусом і викладаємо товстий шар поверх шару оселедця. Рясно смазиваемим соусом і рівномірно посипаємо рубаним зеленим луком. Подаємо до горілки, джину, аквавіту, міцним гірким настоянкам, домашнього пива .
Закуска з оселедця з картоплею і зеленим горошком
Інгредієнти: філе оселедця - 2-3 шт.; цибуля ріпчаста - 1 шт. або кілька пір'їн зеленого; горошок консервований - 200 г; картопля - 3-4 шт. середнього розміру; зварене круто яйце куряче - 1-2 шт.; соус (масло + натуральний оцет, або несолодкий йогурт, майонез); зелень різна свіжа. Приготування Картоплю відварюємо будь-яким способом, остуджуємо і ріжемо невеликими кубиками або брусочками. Також і оселедець. Додаємо рубане варене яйце і консервований зелений горошок, а також цибулю, нарізаний чверть кільцями або дрібніше, і рубану зелень. Додаємо соус і перемішуємо.
Приготовану по кожному з цих рецептів закуску з оселедця можна подати в тарталетках.