Кальмар - вельми популярний і корисний дієтичний делікатесний морепродукт, володіє унікальним складом та чудовими смаковими якостями. З плоті кальмара можна готувати різні закуски, як холодні, так і гарячі. Кальмари вибираємо свіжі (свіжоморожені), хоча, звичайно, можна використовувати консерви, краще все ж готувати самостійно, тим більше що готуються кальмари нескладно і швидко.
Рецепт холодної закуски з кальмарів з дайконом
Інгредієнти: тіло кальмара - близько 300 м; цибуля червоний - 1 шт.; дайкон (він же біла редька) - 1 шт.; листя зеленого салату; оцет винний білий - 1 ст. ложка; перець червоний гострий; часник - 1-2 зубчики; масло рослинне - 3-4 ст. ложки; насіння кунжуту - 1 ст. ложка; зелень кінзи і петрушки. Приготування Кальмара ошпарим окропом і очистимо від шкірочки, плівок і хрящів. Відваримо в киплячій воді протягом 3 хвилин не більше, остудимо і наріжемо соломкою або спіральками. Дайкон очистимо і натремо на крупній тертці (ще краще - на тертці для корейської моркви). Лук очистимо і нашинкуем тонкими півкільцями або чверть кільцями. Листя салату нарвем на шматочки руками. Часник і гострий червоний перець дрібно нарубим ножем і истолчем в ступці з невеликою кількістю солі. Зелень нарубим дрібно. Змішаємо масло з оцтом. Всі підготовлені інгредієнти з'єднаємо в салатниці. Додамо насіння кунжуту, поллємо заправкою і перемішати. Така закуска добре піде під рисові алкогольні напої, горілку, джин, аквавіт, фруктові вина, світлі столові виноградні вина.
Холодна закуска до пива з копченого кальмара
Інгредієнти: кальмар копчений (продається в копченому вигляді готовий) - близько 300 м; горішки кедрові - близько 80 г; сир в косичку - близько 150 г; зелень петрушки, базиліка і кінзи - товстий пучок; олія оливкова першого холодного віджиму; оцет білий винний. Приготування Кедрові горішки злегка прожарюємо на сухій сковороді. Кальмара нарізаємо соломкою або спіральками. Сир шаткуємо короткими смужками, зручними для їжі. Зелень рубаємо не занадто дрібно. Інгредієнти з'єднуємо в салатниці і поливаємо сумішшю масла з оцтом (співвідношення 3:1). Перемішуємо. Подаємо з житніми сухариками або солоними крекерами до будь-якого сорту пива.
Гаряча закуска з кальмарів в далекосхідному стилі
Інгредієнти: тушки кальмара - близько 300 м; рис - 1 чашка (близько 150-170 г); цибуля ріпчаста - 1 шт.; масло рослинне для обсмажування і для заправки; часник - 1-2 шт.; гострий червоний перець; зелень свіжа різна; сік лайма; соєвий соус. Приготування Очищаємо ошпареного кальмара від плівок, сухожиль і шкірки. Відварюємо в киплячій воді протягом 3-х хвилин. Кальмара нарізаємо соломкою, а цибулю - чверть кільцями. Обсмажуємо цибулю на сковороді і додаємо кальмара. Готуємо всі разом до появи золотистого відтінку.
Промиваємо рис і відварюємо протягом 8-12 хвилин у великій кількості води, після чого відкидаємо на сито. Можна промити окропом. Перець і часник дрібно рубаємо і товчемо в ступці. Змішуємо з невеликою кількістю масла, соком лайма і соєвим соусом . Зелень теж дрібно рубаємо. Всі інгредієнти з'єднуємо в салатниці. Подаємо в теплому вигляді до горілки, джину, гірким настоянками.
Гаряча закуска з кальмарів з картоплею-фрі та морською капустою
Інгредієнти: кальмари; картопля; готовий салат з морської капусти; цибуля; часник. Приготування Кальмари очищаємо і відварюємо таким же чином, як у попередніх рецептах (див. вище). Нарізаємо кальмарів і обсмажуємо на сковороді в олії до золотистого відтінку (хочете, з цибулею, хочете - без). Очищену картоплю смажимо у фритюрі і відкидаємо на сито.
На тарілку викладаємо смажені кальмари, поруч - картопля і морську капусту. Подаємо до пива.