Словом «коблер» в кулінарії зазвичай позначають прохолодні напої, зовсім інша справа - яєчний коблер, це особливе збірне запечене блюдо з декількох інгредієнтів. Однак можливий і варіант напою.
Розповімо докладніше, як приготувати яєчний коблер (в обох варіантах).
Оригінальний рецепт яєчного коблер
Оскільки яйця в процесі приготування цієї страви не піддаються термічній обробці, використовуємо тільки перепелині яйця, щоб уникнути сальмонельозу. Розрахунок на 1 порцію.
Інгредієнти: яйця перепелині - 2-4 шт.; вершки молочні натуральні середньої жирності - 30-50 мл; лід - 2-3 кубика; фруктовий сік-фреш (наприклад, малиновий, смородиновий, вишневий або ін. або суміш) - близько 150-170 мл; фрукти і/або ягоди для прикраси. Приготування На дно келиха типу «тумблер» кладемо лід і наливаємо сік-фреш . Обережно і повільно по лезу ножа наливаємо вершки. Акуратно розбиваємо яйця так, щоб не зачепити жовток. За допомогою ложки поміщаємо яйця останнім шаром. Поруч покласти кілька ягід. Подаємо з ложечкою, якій з'їдаємо яйця і ягоди. Далі пити коблер можна через соломинку або без соломинки. Напій хороший для спортивного і дієтичного харчування.
Яєчний коблер на сніданок
Інгредієнти: пшеничний батон нарізний - 1 шт.; яйце куряче 4-5 шт.; помідори стиглі щільні - 3-4 шт.; шинка свиняча (ветчинно-рублена ковбаса) - близько 400-500 г; сир твердий - 150 г; масло натуральне вершкове - 100 г; молоко середньої жирності - близько 150 мл; сухі мелені спеції (перець, мускатний горіх і ін); зелень свіжа різна (цибуля, петрушка, кінза, базилік та ін). Приготування Скибочки батона намазуємо тонким шаром вершкового масла. Помідори миємо, обсушуємо й нарізаємо кружечками. Шинку також нарізаємо скибками. Ставимо в змащену маслом форму для запікання (саме ставимо) «на ребро» змащені скибки батона, шинки і томатів, чергуючи їх.
Яйця збиваємо з молоком, додаємо сіль, перець, мускатний горіх і ін сухі спеції. Рівномірно розподіляючи, заливаємо молочно-яєчною сумішшю викладене у форму. Посипаємо тертим сиром і оформляємо зеленню.
Запікаємо в духовій шафі при температурі близько 180 градусів С. Як тільки яйця запеклися, а домашній сир розплавився - яєчний коблер готовий, це зовсім не довго. Чудовий варіант сімейного сніданку або ланчу. Тим, хто піклується про стрункості фігури, краще все ж для сніданку рекомендувати перший варіант яєчного коблер, тобто напій і скибочку-інший підсушеного цільнозернового хлібця дієтичного.