Вернуться назад Распечатать

Сир в клярі

Сир в клярі
Сири, як відомо, - продукти, готові до вживання, інколи їх включають до складу складних складових страв в якості одного з інгредієнтів.
Така закуска, як сир, смажений в клярі - це, звичайно ж, не повсякденна страва, скоріше, цей рецепт - кулінарний вишукування для святкового столу. І, тим не менш, враховуючи той факт, що кляр - це тісто, сир в клярі - непогана цікава альтернатива елементарним бутербродів з сиром.
Ми не можемо вважати це блюдо особливо шкідливим, незважаючи на застосування такого способу як зажаривание, оскільки, будь-який продукт обсмажується в клярі досить швидко. Різні смакові добавки в кляр, наприклад, сухі спеції і деякі інші цікавим чином привнесуть у смак подібних страв вишукані додаткові тони, ноти і відтінки.
Розповімо, як приготувати сир в клярі, більш за все для цього підходять тверді та напівтверді сири, а також адигейський і сулугуні.
Найкраще смажити сир в клярі у фритюрі (у фритюрниці або в казані), але можна обійтися і звичайною сковородою (до речі, і витрата масла менше). Вибираємо тільки натуральні сири, виготовлені за класичною технологією, а не які-небудь так звані «сирні продукти сумнівної якості з незрозумілим складом.

Сир в клярі


Інгредієнти:

  • сир - близько 400 м;

  • яйце куряче - 2 шт.;

  • молоко середньої жирності та/або пиво - 1-2 ст. ложки;

  • борошно пшеничне - 1-2 ст. ложки;

  • перець мелений чорний;

  • зелень різна для оформлення (петрушка, базилік, кінза та ін);

  • масло рослинне або вершкове натуральне (або суміш).


  • Приготування
    Нарізаємо сир скибочками не занадто тонко, але і не товсто. Готуємо кляр: змішати яйця з молоком і борошном, додаємо чорний мелений перець (можна додати трохи меленого насіння кмину). Солити не потрібно - в сирі і так більш ніж достатньо солі. Збиваємо кляр виделкою або вінчиком, грудочок бути не повинно. Не варто користуватися міксером, якщо не хочете, щоб тісто було дуже пишним.
    Добре розігріваємо олію в сковороді, але смажити на середньому вогні. Занурюємо шматочок сиру в кляр і обсмажуємо з обох боків до золотисто-коричневого відтінку (можна, звичайно, смажити у фритюрі за допомогою спеціальної занурювальний сітки або ложки типу шумівки). Смажимо недовго: сир повинен лише трохи подплавиться всередині оболонки з кляру, а не розплавиться до стану втрати скибочкою своєї форми.
    Сир, смажений в клярі, подаємо, оформивши зеленню, можна сервірувати до цієї страви який-небудь соус. Таку закуску добре подати до домашнього пива або світлого провину.
    Якщо готувати тісто на основі пива віденського типу з додаванням невеликої кількості цукру, вийде сир в клярі у віденському стилі.

    Сир в пряному клярі


    Інгредієнти:

  • сир - близько 400 м;

  • яйце куряче 2 шт;

  • вершки натуральні молочні - 1-2 ст. ложки;

  • борошно пшеничне - 1-15 ст. ложки;

  • світле міцне вино (херес, мадера, вермут, мускат, можна плодове бренді) - 1-2 ст. ложки;

  • гострий червоний перець;

  • олія рослинна (оливкова або гірчична) або вершкове натуральне (можна суміш вершкового з рослинним);

  • зелень для подачі.


  • Сир в клярі
    Приготування
    Змішуємо яйця, борошно, вершки і вино. Приправляємо подрібненим гострим червоним перцем (можна включити і деякі інші свіжомелені спеції, а саме: гвоздику, насіння коріандру і фенхелю). Збиваємо кляр вінчиком або виделкою так, щоб не було грудочок (якщо не виходить - процідіть-протріть кляр через сито).
    Розігріваємо олію в сковороді (ну, або фритюр у фритюрниці або казані). Обсмажуємо сир в клярі таким же чином, як описано в попередньому рецепті (див. вище). Подаємо сир в клярі, оформивши зеленню, з будь-яким з середземноморських соусів, світлим вином або пивом.