Хочеться приготувати щось нетривіальне, цікаве смачне і корисне, і щоб пісне, і легке
Дивовижне незвичайне блюдо - буряк, фарширована овочами. Цей рецепт, безумовно, зацікавить вегетаріанців різного спрямування і тих, хто поститься. Буряк, яку ми будемо фарширувати, можна відварити і фарширувати підготовленими тим чи іншим способом овочами, або нафарширувати сирий буряк сирими овочами і запекти, або запекти буряк і нафарширувати окремо підготовленими овочами.
Запечена буряк, фарширована овочами і рисом
Інгредієнти: коренеплоди буряка невеликі (зручніше довгастої форми) - 3-4 шт.; рис зварений - 05 склянки; цибуля ріпчаста - 1 шт.; морква - 1 шт.; спеції сухі мелені; масло рослинне або натуральне вершкове топлене; зелень для оформлення. Приготування Спочатку підготуємо начинку. Очистимо й наріжемо дрібно цибулю і моркву. Злегка спассеруем в сковороді цибулю, потім додати моркву і протушкуйте протягом 15 хвилин, щоб цибуля стала смачніше, а морква встигла просочитися жиром (так вона краще засвоюється). Приправимо спеціями, трохи присолим і змішаємо з вареним рисом .
Буряк ретельно вимиємо холодною водою, зріжемо хвостики і залишки гички, очистимо овочевим ножем, разрежем кожен коренеплід уздовж навпіл і зробимо в кожній з половинок поглиблення. Будьте акуратні, буряковий сік яскравий і досить стійкий природний барвник (плями нормально видаляються за допомогою лимонного соку або розчину лимонної кислоти).
У нас вийшли «човники» з половинок буряків, викладаємо їх у вогнетривку форму. Закладаємо в «човники» начинку з допомогою ложки.
Круглу буряки краще фарширувати цілком: потрібно з одного боку зрізати частину так, щоб плід можна було поставити в форму, а з іншого - зробити поглиблення під начинку. У цьому випадку беріть дрібні коренеплоди.
Запікаємо буряк в письмовій формі протягом близько 40-60 хвилин (краще під кришкою). Подаємо запечену фаршировану буряк , прикрасивши зеленню, під соусом сметанно-часниковим або сметанно-часниково-горіховим - буде дуже смачно. Для приготування соусів з горіхами їх треба подрібнити максимально.
Перед запіканням ще неочищену і неразрезанную буряк
можна підварити в протягом 10-20 хвилин (тоді вона буде м'якше), а вже потім очистити, розрізати і фарширувати. Можна просто проварити буряк перед фарширування протягом 40 хвилин, фарширувати і не запікати. Це блюдо можна подати з малосольною оселедцем.
Невегетарианци і непостящиеся можуть видозмінити рецепт під свої смаки і приготувати буряк, фарширований овочами, рисом і телятиною. Коли пассеруете цибулю і моркву (див. вище), додайте в сковороду фаршу з телятини і протушкувати все разом, потім змішати з вареним рисом і фаршируйте підготовлену буряк. Також до складу начинки можна включити яйце.