Суфле - страва, що відбувається з французьких кулінарних традицій. Загальна ідея приготування суфле полягає в наступному: основним вкусообразующему продукту (або суміші продуктів) надають консистенцію сметаноподібного пюре, додають добре збиті яєчні білки і запікають у формі. Додавання збитих білків забезпечує особливу легкість і легкість готовому блюду. Тобто, по суті, суфле - це особливий вид запіканки .
Суфле може бути м'ясних, сирних, десертних, грибним, фруктовим або овочевим.
Як приготувати смачне суфле з баклажанів?
Інгредієнти: баклажани - 4 шт. середнього розміру; вершки (або жирне молоко) - близько 100-130 мл; яйце куряче - 3-4 шт.; борошно пшеничне - 1-2 ст. ложки (необов'язковий компонент); часник - 2-3 зубчики; сир твердий - близько 100-130 г; масло вершкове для змащування форми; зелень для оформлення (базилік, кінза, петрушка). Приготування Спочатку нам потрібно приготувати ікру з баклажанів . Для цього запікаємо баклажани на деко в духовій шафі, не забуваємо перевертати для рівномірного запікання. Потім охолоджуємо і акуратно знімаємо шкірку з плодів. Рубаємо баклажани на дошці важким ножем до стану ікри. Додаємо продавлений часник.
Відокремлюємо яєчні білки від жовтків. Змішуємо жовтки з вершками і добре збиваємо. Додаємо в цю суміш тертий на дрібній тертці сир. В останню чергу окремо збиваємо яєчні білки до стану стійкої піни і змішуємо спочатку з жовтково-вершково-сирною сумішшю, а потім - з баклажанної ікрою. Можна додати ложку-дві борошна, але не більше, суфле не повинно бути важким. Суміш довго не перемішуємо, швидко і акуратно заливаємо її в змащену маслом форму і запікаємо в духовій шафі протягом близько 15 хвилин при температурі 200 градусів за С.
Ще краще буде запекти суфле, розлив суміш в індивідуальні порційні форми, в яких його можна і подати.
Можна дещо видозмінити цей рецепт і приготувати суфле з баклажанів і зеленого солодкого перцю - останній інгредієнт додасть страві додатковий відтінок смаку. Оскільки суфле повинно бути повітряним,
перець теж треба попередньо підготувати. Тут можливі 2 варіанти:
або спекти з баклажанами, очистити і порубати в ікру (див. вище); або подрібнити максимально за допомогою блендера або м'ясорубки. Також можна додати ікру трохи гарної томат-пасти і злегка приправити гострим червоним перцем.
Подаємо суфле гарячим або теплим і намагаємося з'їсти протягом 20-30 хвилин після подачі (якщо тягнути далі, суфле опадає, смак не змінюється, але вигляд і структура будуть зовсім іншими). Про зелень не забудьте.
До суфле з баклажанів подаємо легке столове вино. Можна сервірувати це як самостійне блюдо або з м'ясними, грибними або рибними стравами.