Млинці, оладки, оладки - як же їх люблять і дорослі, і діти. Існує безліч способів, як робити оладки на кефірі - тонкі і пишні, щільні і ніжні. Рецепт приготування залежить від вашого смаку і наявності необхідних інгредієнтів під рукою.
Як готувати оладки на кефірі?
В рецепт смачних оладок на кефірі обов'язково входить кисломолочний продукт. Навіть, якщо у вас немає кефіру, може підійти будь подкисший молочний продукт, тільки додайте сік лимона або лимонної кислоти для бродіння тіста. Сам процес бродіння ви побачите по появі бульбашок в тісті. Кефір повинен бути кімнатної температури, тоді тісто буде більш ніжним. Смажити оладки потрібно обов'язково на добре розігрітій сковороді на рослинному маслі і подавати до столу бажано теплими.
Оладки на кефірі без яєць
Якщо у вас під рукою не виявилося такого продукту як яйця, а спекти оладки на кефірі хочеться - не біда. Можна обійтися і без них.
Інгредієнти: кефір - 200 г; цукор - 1 ч. ложка; олія (в тісто) - 1 ч. ложка; борошно - 100 г; сода - 1 ч. ложка; сіль - за смаком. Приготування У кефір додати сіль, цукор, перемішайте, потім поступово всипте борошно і в кінці соду. Кількість борошна, зазначене у рецепті смачних оладок на кефірі може змінюватись в залежності від густоти кефіру. Ретельно вимісити тісто, щоб не було грудок. Його консистенція повинна вийти схожою на густу сметану. Додайте олію і ще раз перемішайте. Розігрійте сковороду, змастіть маслом і викладайте оладки столовою ложкою. Смажте на невеликому вогні, краще під кришкою. Тоді оладки вийдуть більш пишними.
Оладки на кефірі без соди
Далеко не всі люблять пишні оладки, деякі люблять тонкі і задаються питанням: як готувати оладки на кефірі, щоб були схожі на американські оладки, які ми так часто бачимо у фільмах? Відповідь проста - не додайте в тісто соду. За бажанням можете додати родзинки або дрібно нарізані фрукти, навіть горіхи, оладки вийдуть з пікантним смаком і, до речі, фруктовий смак добре поєднується з оладки на кефірі без соди, так і порадує всю сім'ю. До оладок можна подати варення, згущене молоко або мед.
Інгредієнти: кефір - 250 г; яйця - 1 шт.; олія (в тісто) - 1 ч. ложка; борошно - 120-150 г; цукор - 2 ч. ложки; сіль - за смаком. Приготування Налийте кефір в миску, додайте яйце і ретельно перемішайте. Додайте борошна скільки візьме і замісіть тісто до густоти сметани. Викладіть ложкою на гарячу, змащену олією сковорідку. Обсмажте з двох боків до появи золотистої скоринки.
Дріжджові оладки на кефірі
Багато господинь люблять дріжджове тісто. Потрібно трохи більше часу на приготування, але зате тісто виходить завжди пишним, дихаючим, ароматним, а самі оладки щільними і смачними. Можете подавати їх вдома як на сніданок, так і на полуденок.
Інгредієнти: кефір - 400 г; сода - 1/3 ч. ложки; дріжджі - 2 ч. ложки; борошно - 7 ст. ложки; цукор - 1 ст. ложка; сіль - за смаком; тепла вода - 1/2 ст. Приготування Підігрійте кефір, додайте в нього соду і перемішайте. Сухі дріжджі розведіть у мисці з теплою водою, додайте цукор і поставте в тепле місце, щоб піднялося. Потім вилийте в кефір із содою. Поступово вводите борошно, щоб тісто досягло консистенції густої сметани, додайте сіль і поставте знову підходити. Через 30-60 хвилин тісто має збільшитися в два рази. Перемішувати тісто, що піднялося вже не треба, просто акуратно набираєте ложкою і викладаєте на гарячу, змащену маслом сковороду. Смажте з двох сторін до золотистого кольору.