Всім нам знайомі ті ліниві дні, коли так не хочеться виходити в магазин і доводиться створювати кулінарні шедеври з підручних продуктів. У такі моменти завжди можна приготувати оладки зі свіжої або квашеної капусти, адже необхідні інгредієнти напевно знайдуться у вас в холодильнику, і через 15-20 хвилин ви можете повноцінно наїстися цим дієтичним і недорогим стравою.
Капустяні оладки з сиром
М'яка капуста і тягучий плавлений сир - незабутнє поєднання, яке обов'язково варто спробувати.
Інгредієнти: капуста свіжа білокачанна - 250 г; морква - 1 шт.; яйце - 1шт.; борошно - 2 1/2 ст. ложки; сметана - 2 ст. ложки; сир твердий - 150 г; рослинна олія, сіль, перець. Приготування Овочі шаткуємо і ставимо варитися в невеликій кількості води з додаванням сметани. Коли морква і капуста стануть м'якими - даємо їм охолонути, і змішуємо з яйцем, тертим сиром, борошном. Смажимо оладки з капусти з сиром у великій кількості рослинного масла до золотистого кольору. Готову страву прикрашаємо зеленню і подаємо зі сметаною. Для більшої дієтичністю оладки з капусти можна випікати в духовці без додавання олії.
Картопляно-капустяні оладки
Зробити наші оладки з капусти більш поживними допоможе товчена картопля, до того ж м'якоть цих бульб додасть ніжної текстури страви.
Інгредієнти: картопля - 500 г; капуста молода - 200 г; яйце - 1 шт.; борошно - 1 ст. ложка; крем-сир або креязикай сир - 2 ст. ложки; сіль, перець, мускатний горіх. Картоплю чистимо, миємо й натираємо разом з капустою на крупній тертці. В окремому посуді змішуємо яйце, крем-сир і борошно, додаємо спеції і овочі. Добре вимешанную масу викладаємо на розігріту сковороду, формуючи оладки (один оладок - 2 ложки суміші) і обсмажуємо до золотистого кольору.
Подавати картопляно-капустяні оладки можна зі сметаною, або соусом зі сметани, крем-сиру, спецій і зелені.
Оладки з пекінської капусти та грибів
Молоду капусту в оладки не в сезон, можна замінити пекінською капустою. Оладки, приготовлені з її ніжних листочків, вийдуть буквально повітряними.
Інгредієнти: капуста пекінська - 1 шт.; гриби гливи 300 г; цибуля - 1 шт.; кефір (25 % жирності) - 1 склянка; яйце - 2 шт.; борошно - 3 ст. ложки; часник - 1 зубчик; сіль, перець, олія рослинна. Приготування Перед тим як приготувати капустяні оладки, робимо зажарку з нарізаних глив і цибулі. У глибокій мисці збиваємо яйця і спеції, вливаємо кефір і потихеньку всипаємо борошно. У готове тісто додаємо зажарку і нашатковану пекінську капусту. Традиційно смажимо оладки на рослинному маслі і їмо зі сметаною. Приємного апетиту!
Оладки з квашеної капусти
Якщо ви не знаєте, що зробити з припасеної на зиму квашеною капустою, то спробуйте приготувати з неї оладки. Легкі, недорогі, дієтичні оладки за смаком нагадують пиріжки, які можна їсти окремо, запиваючи солодким чаєм, або подавати до гарніру.
Інгредієнти: Для оладок:
капуста квашена - 500 г; борошно - 70 г; яйце - 1шт.; сода - 1/2 ч. ложки; сіль. Для соусу:
сметана - 2 ст. ложки; йогурт без добавок - 300 мл; лимонний сік - 1 ст. ложка; огірок свіжий - 1 шт.; часник - 1 зубчик; сіль. Приготування Квашену капусту добре віджимаємо і злегка подрібнюємо ножем, додаємо яйця, борошно, соду, сіль і замішуємо тісто. Смажимо тонкі оладки на невеликому вогні, щоб квашена капуста розм'якшилася. Подаємо окремо або, доповнивши грецьким соусом дзадзикі з сметанно-йогуртовій суміші з подрібненим огірком, часником і лимонним соком. Цей пряний соус відмінно підійде не тільки до оладок, але і до будь-яких м'ясних страв. Приємного апетиту!