Свою назву млинці отримали від староруського «млин» - «молоти», так як були в пошані на селянських столах ще з початку IX століття. Пізніше, звичайно ж, ніжна і ситна закуска дійшла і до царських бенкетів, правда для того, щоб надати простому страви благородну породу його доповнювали всілякими начинками: ікрою, рибою, джемами, медом, але особливою популярністю користувалися млинці з м'ясним фаршем, тонкощам приготування яких і хотілося б приділити особливу увагу.
Як робити млинці з м'ясом?
Основна частина фаршированого млинця - це, звичайно ж, сам блін, тому перед початком готування необхідно розібратися в першу чергу з цієї складової страви. Отже, хороша російська блін славиться ніжною пухкою консистенцією і ажурною поверхнею. Рідке млинцеве тісто зазвичай обсмажують на добре розпеченій сковороді без масла (або з його невеликою кількістю), таким чином, тісто «закипає» відразу ж потрапивши на сковороду, а утворилися бульбашки повітря проривають поверхню млинця, і він виходить ажурним. Гарні млинці зажариваются моментально, а про те, що блін потрібно перевернути вам дадуть знати здуття, що з'являються на його поверхні.
Готувати млинці ви, безумовно, можете з будь-якого перевіреного рецепту, але якщо у вас немає такого, то скористайтеся наступним.
Інгредієнти: борошно - 100 г; яйце - 1 шт.; молоко (або вода) - 300 мл; рослинне масло - 1 ст. ложка; сіль - щіпка; цукор - 1 ст. ложка. Приготування Першим ділом цукор і сіль збиваємо з яйцями, потім тонкою цівкою вливаємо молоко, не перестаючи збивати майбутнє тісто. Коли молочно-яєчну суміш стала однорідною -час засипати просіяне борошно, робити це слід порційно, інтенсивно помішуючи, щоб уникнути утворення грудочок. Коли тісто буде готове, в нього слід влити трохи олії, щоб уникнути пригорання під час смаження.
Млинці можна готувати як на молоці, так і на воді, а для приготування млинців з м'ясом або інший несолодкої начинкою, кількість цукру можна зменшити вдвічі.
Млинці з курячим фаршем - рецепт
Інгредієнти: Для начинки:
масло вершкове - 30 г; часник - 1 зубчик; цибуля ріпчаста - 1 шт.; цибуля зелена - 1/2 пучка; фарш курячий - 300 г; петрушка - 1/2 пучка; сир «Рікотта» - 200 г; сіль, перець - за смаком. Приготування Перед тим, як приготувати млинці з фаршем, готуємо тісто за описаним рецептом і смажимо самі млинці.
Для начинки на вершковому маслі робимо пасеровку з дрібнонарізанної цибулі і часнику, додаємо курячий фарш і обсмажуємо до готовності приправивши сіллю і перцем. Коли фарш готовий, засипаємо нарізану цибулю, петрушку і сир, добре перемішуємо і загортаємо начинку на млинці конвертиком.
Млинці з рисом і фаршем
Інгредієнти: Для начинки:
фарш яловичий - 300 г; рис - 100 г; цибуля ріпчаста - 1 шт.; соєвий соус - 1/2 ст. ложки; сушений кріп - 1/4 ч. ложки; каррі - 1/4 ч. ложки; чорний перець - 1/2 ч. ложки; сіль - за смаком. Приготування Смажимо млинці.
На вершковому маслі робимо пасеровку з цибулі, додаємо яловичий фарш і обсмажуємо зі спеціями. Рис варимо до готовності (співвідношення крупи і води 1:2). Готову крупу перемішуємо з фаршем і заправляємо все соєвим соусом. Загортаємо начинку в млинець і обсмажуємо її на рослинній олії з двох боків до хрусткої скоринки.
Картопляні млинці з м'ясом
Картопляні млинці або деруни, готуються не на звичайній млинцевої основі, а на основі з тертої картоплі з яйцем.
Інгредієнти: Для тіста:
картопля - 8 шт.; борошно - 1/4 ст.; яйця - 3 шт.; сіль, перець - за смаком. Для начинки:
фарш яловичий - 250 г; цибуля зелена - 1/2 пучка; паніровка - 1/4 ст.; сіль, перець - за смаком. Приготування Картоплю чистимо, миємо, натираємо на дрібній тертці і змішуємо з іншими інгредієнтами для тіста. В окремому посуді готуємо яловичий фарш, присмачуючи його спеціями, нарізаною цибулею і паніровкою.
На розігріту сковороду з рослинним маслом закладаємо столову ложку картопляної основи чекаємо, поки вона схопиться, і кладемо поверх 1/2 чайної ложки фаршу, після накривши його ще одним шаром тесту. Смажимо картопляний млинець по 2 хвилини з кожного боку і подаємо на стіл, прикрасивши зеленню. Приємного апетиту!