Оладки - товсті рум'яні, обмакнешь оладок у сметану або варення, розкусиш, а всередині пропечене, повітряне тісто в дірочку.
Як готувати дріжджові оладки, напевно, знають майже всі, але завжди хочеться знайти якийсь новий незвичайний рецепт.
Стільки рецептів приготування оладок існує, що всі й не перелічити. Хочете, готуйте оладки на сухих дріжджах, хочете - на свіжих. Хочете, додайте в тісто будь-які молочні продукти, не хочете - і на воді буде відмінно. Загалом, про те, як приготувати оладки на дріжджах піде сьогодні наша розмова.
Дріжджові оладки на кефірі
Оладки на сухих дріжджах, та з кефіром, бо виходять особливо пишними.
Інгредієнти: борошно - 7 ст. ложок; кефір - 04 л; дріжджі сухі - 2 ч. ложки; вода - 2 ст.; цукор - 15 ст. ложки; сіль - 1/3 ч. ложки; олія рослинна. Приготування В тепленький кефір додаємо соду і розмішуємо. Дріжджі «будимо», розчинивши їх чашці з тепленькою водичкою і половиною ложки цукру. Як тільки з'явиться пінна шапочка - виливаємо в кефір.
Додаємо весь цукор, сіль, борошно і залишаємо, щоб піднялося, і, не розмішуючи тісто, починаємо випікати оладки.
На гарячу сковороду, злегка змащену олією, викладайте порції тіста, обсмажуйте до рум'яності, і отримуйте пишні оладки.
Оладки дріжджові на молоці
Інгредієнти: борошно - 300 г; молоко - 1 ст.; дріжджі - 20 г; яйце - 2 шт.; цукор - 2 ст. ложки; цукрова пудра - за смаком; ванілін - за смаком; жир - 1 ст. ложка. Приготування У теплому молоці розпускаємо дріжджі. Жовтки збиваємо з цукром. Білки збиваємо окремо в піну. Змішуємо борошно з молоком і жовтками. Добре вибиваємо ложкою і додаємо білки. Вимішуємо, вливаємо розтоплений жир. З жиром ще раз ретельно вимішуємо. Прикриємо посуд з тестом, нехай підходить.
Набираємо порції тіста і підсмажуємо в розігрітому жирі. Щоб тісто не липло, змастіть ложку жиром. Готові оладки можна посипати ванільною цукровою пудрою.
Пишні оладки на дріжджах, рецепт яких ви прочитаєте нижче, взагалі, практично, готуються з нічого. Але спробуйте - не пошкодуєте.
Оладки дріжджові на воді
Ось трапився в домі форс-мажор - немає ні молока, кефіру, ні сметани. Що ж тепер, без оладок залишатися? Звичайно немає. Ось дуже хороший рецепт оладок на воді, простий, але оладки виходять просто смакота.
Інгредієнти: борошно - 05 кг; дріжджі сухі - 1 ч. ложка; цукор - 2 ст. ложки; сіль; сода; олія рослинна. Приготування Змішуємо борошно з дріжджами і цукром і починаємо підливати солону воду. Воду соліть так, як якщо б ви подсаливали томатний сік, тобто щоб було приємно на смак. Замішуємо не густе і не рідке тісто. Накриваємо полотенчиком і залишаємо підходити. Коли тісто збільшиться в два рази, посипаємо поверхню (злегка) харчовою содою і розмішуємо. Ще раз збільшиться - приступаємо до випічки найсмачніше оладок. Добре розігріваємо сковороду. Олія багато не наливаємо, краще користуватися спеціальним пензликом для змащування.
Ну і тим, хто любить більш здобне тісто і складніше в приготуванні.
Дріжджове тісто на оладки - рецепт
Інгредієнти: борошно - 400 г; молоко - 500 мл; масло вершкове - 70 г; яйце - 3 шт.; дріжджі - 20 р. Приготування Спочатку замішуємо опару для наших оладок (приблизно за 4 години до випічки). Беремо 2/3 від загальної кількості молока вказаного в рецепті, розпускаємо в ньому дріжджі, додаємо 2/3 від загальної кількості борошна. Коли опара підійде, тобто утворюються великі бульбашки - додаємо решту борошно, молоко і розмішуємо як слід. Поступово, до тесту підмішуємо яйця, цукор і розтоплене масло. Накриваємо рушником і залишаємо, щоб підійшло. Тісто збільшилося вдвічі - тепер можна випікати оладки і подавати їх з згущеним молоком , або апельсиновим джемом .