Сирники - одне з популярних страв російської, білоруської та української кулінарних традиціях. Як ми пам'ятаємо, сирники являють собою солодкі або несолодкі оладки з пшеничного борошна з сиром, іноді з додаванням яєць (буває, що і з іншими добавками, наприклад, з родзинками, курагою, грушами, бананом, гарбузом, зеленню).
Сир - дуже корисний продукт, він необхідний для розвитку і зміцнення кісткової тканини і особливо корисний для дітей, а також для реабілітації після кісткових травм. Зазвичай сирники смажать в олії на сковороді, звичайно, такий спосіб термічної обробки корисним не є.
Можна запекти сирники в духовій шафі, виклавши на деко, або приготувати їх на пару. Такий варіант приготування буде найбільш корисним. Сирники, приготовані на пару в пароварці, можна рекомендувати для дітей і дієтичного харчування.
Розповімо, як приготувати дієтичні сирники на пару.
Який жирності вибрати сир, купити в магазині, на базарі або приготувати з молока самостійно, вирішуйте самі, головне, щоб сир був свіжим, некислим (зрозуміло, і яйця теж повинні бути свіжими). Якщо купуєте сир в магазині, краще вибирайте продукт без консервантів і добавок (напис на етикетці повинна гласить «Сир», а не «Сирний продукт» або «Сирок»). Борошно обов'язково просеивайте, це забезпечить відсутність грудочок в тісті і зробить сирники більш пишними.
Рецепт сирників на пару
Інгредієнти: сир свіжий - близько 300 м; борошно пшеничне високосортна - 6-8 ст. ложок; яйце куряче - 1-2 шт.; трохи каррі; сіль поварена - 1-2 щіпки. Приготування У мисці змішуємо сир, яйце, просіяне борошно, сіль і спеції (карі). Все ретельно перемішуємо виделкою (можна міксером на малих обертах) до стану однорідної маси. Тісто не повинно бути занадто крутим, але і не повинно липнути до рук.
Ділимо цілісний ком тесту на шматки і скачуємо з них кульки завбільшки приблизно з волоський горіх (або трохи більше). Посипаємо борошном руки і формуємо з кульок тесту сирники у вигляді плоских лепешечек товщиною близько 2-3 див. Закладаємо сирники на дно робочої ємності пароварки так, щоб вони не злипалися один з іншим. Готуємо сирники на пару протягом 30 хвилин.
Готові сирники трохи охолоджуємо і подаємо зі сметаною або фруктовим повидлом, джемом, варенням або ягідними соусами. Можна подати і з несолодкими гострими соусами - це вже кому як подобається. Якщо плануєте подавати сирники з солодкими соусами, можна включити до складу тесту січену свіжу зелень - буде дуже смачно. Також можна додати трохи мелкотертой моркви або м'якоті гарбуза.
Десертні сирники на пару
Інгредієнти: сир свіжий - 300 г; родзинки - близько 50 м; м'яка жовта осіння груша або банан - 1 шт.; борошно пшеничне високосортна - близько 6-8 ст. ложок; яйце куряче - 1-2 шт.; трохи ванілі або кориці (але не разом) натуральної. Приготування Заливаємо окропом ізюм, чекаємо 10-15 хвилин, зливаємо воду і ще раз промиваємо гарячою кип'яченою водою.
Виделкою ретельно розминаємо в мисці м'якоть банана або груші. Додаємо сир, просіяне борошно, родзинки, яйце і ваніль (або корицю). Ретельно промешиваем тісто, ділимо його на приблизно однакові невеликі грудочки, з яких формуємо сирники (так само, як і
в попередньому рецепті). Закладаємо сирники в робочу ємність пароварки. Готуємо протягом 30 хвилин.
Цукор, як ви помітили, можна чудово замінити фруктами, що володіють природною солодкістю. Не варто змалку привчати дітей до цукру (він і дорослим не особливо корисний), відучитися від цукру набагато важче, ніж «підсісти» на солодке.
Готові трохи охолоджені десертні сирники можна подати з фруктовим повидлом, ягідними соусами, зі сметаною, вершковим, шоколадним або шоколадно-горіховим кремом. До сирників добре подавати свіже компот, морс, чай, кава, ройбуш, каркаде або мате.