Зазвичай цілеспрямовано млинці з житнього борошна ніхто не пече. Як правило подібні страви з'являються на нашому столі лише в тому у разі, якщо під рукою не виявилося звичної пшеничного борошна. А дарма, адже самі по собі житні млинці виходять більш ніжними, легше знімаються зі сковороди, мають солодкуватий смак і привабливий золотистий відтінок.
Рецепт млинців з житнього борошна
Інгредієнти: яйця - 2 шт.; яєчний жовток - 1 шт.; кефір - 3/4 ст.; молоко - 1/4 ст.; житнє борошно - 1/2 ст.; пшеничне борошно - 1/4 ст.; сіль - щіпка; цукор - 3 ст. ложки; вершкове масло - 1/2 ст. Приготування Домашній кефір (бажано з невисокою жирністю) змішуємо з молоком. Окремо збиваємо обидва з жовтком яйця і перемішуємо це з кефіром. Обидва види борошна просіваємо, змішуємо з сіллю, 2 столовими ложками цукру і поступово підсипаючи до кефірної суміші, замішуємо тісто.
На сковороді розтоплюємо 1/2 чайної ложки вершкового масла й обсмажуємо на ньому тісто з обох сторін. Так, кожен раз викладаючи на сковороду нову порцію масла, обсмажуємо все тісто. Житні млинці на кефірі змащуємо залишками масла, посипаємо цукром і подаємо до столу.
Рецепт житніх млинців на молоці
Інгредієнти: житнє борошно - 200 г; пшеничне борошно - 50 р; яйця - 2 шт.; молоко - 500 мл; сіль - щіпка; рослинна олія; чорниця - 150 г; полуниця - 100 г; малина - 100 г; сметана - 250 г; мед - за смаком. Приготування Обидва види борошна просіваємо в глибоку миску і змішати з сіллю. Окремо збиваємо молоко і яйця. Поступово підливаючи молочну суміш до борошна замішуємо негусте тісто.
Сковороду з допомогою серветки змащуємо рослинним маслом і обсмажуємо на ньому млинці з обох боків до золотистого кольору. Подаємо млинці з медом, ягодами і сметаною.
Житні млинці без дріжджів
Пишні та ніжні млинці на американський манер цілком можна приготувати без дріжджів. Мало того, доповнити тісто можна чим завгодно - наприклад, ми зробимо шоколадні млинці.
Інгредієнти: житнє борошно - 1/2 ст.; пшеничне борошно - 1/2 ст.; какао-порошок - 3 ст. ложки; сода - 1/2 ч. ложки; порошок для випічки - 1/2 ч. ложки; сіль - щіпка; яйце - 1 шт.; молоко - 1 ст.; мед - 2 ст. ложки; рослинне масло - для смаження; шоколад, кленовий сироп - для подачі. Приготування Просіваємо обидва види борошна і змішуємо їх з сіллю і какао-порошком. Окремо збиваємо яйця, молоко і мед. У ємність з рідкими інгредієнтами додаємо соду, а в борошняну суміш - розпушувач. Поступово підливаємо молоко до сухих інгредієнтів, замішуємо густе тісто, за консистенцією нагадує сметану. Залишаємо готове тісто підійти хвилин 10 після чого приступаємо до обжарке млинців.
На сковороді розігріваємо невелику порцію масла і смажимо на ньому порції тіста (близько чверті склянки) по парі хвилин з кожного боку. Готові млинчики посипаємо тертим шоколадом і поливаємо сиропом або медом.
Млинці на житньому борошні з яйцем і сьомгою
Інгредієнти: житнє борошно - 1/3 ст.; пшеничне борошно - 1/3 ст.; сіль - щіпка; кмин - 1 ч. ложка; яйця - 8 шт.; пиво - 1 ст.; вершкове масло - 2 ст. ложки; сьомга - 180 г; червоний цибуля - 1 шт.; зелень. Приготування Борошно просіваємо, змішуємо з сіллю і меленим кмином. Окремо збиваємо 4 яйця зі склянкою пива, і поступово вливаючи рідину до
сухих інгредієнтів, замішуємо тісто. Даємо тісту охолонути в холодильнику 1 годину, після чого розігріваємо сковороду і обсмажуємо на ній порції млинців з обох боків до золотистого кольору.
Обсмажені млинці викладаємо на застелений пекарської папером деко для випічки, в центрі викладаємо кільце з скибочок сьомги і вбиваємо яйце. Обережно підверніть краї млинця конвертом, щоб покрити сьомгу, і ставимо млинці в розігріту до 220 градусів духовку на 10 хвилин. Готову страву посипаємо цибулею і зеленню.