Звичайно, мало хто бачить різницю між налисниками і млинцями, але вона є, при чому досить вражаюча. Справа в тому, що головна завдання налистника - стати оболонкою для начинки всередині. При цьому, смак такий оболонки не повинен заглушати смак вмісту. Також налисник повинен бути досить щільним для того, щоб сік з начинки залишався всередині. Сьогодні ми розглянемо, як класичні, так і сучасні варіації рецептів налисників на молоці.
Як зробити налисники на молоці?
Інгредієнти: борошно 160 г; яйця - 3 шт.; молоко - 2 ст.; вершкове масло - 2 ст. ложки; сіль - щіпка. Приготування Спершу яєчні білки відділяємо від жовтків. Яйця для приготування налисників бажано брати побільше, так як саме вони забезпечують еластичність і міцність готового страви.
М'яке вершкове масло розтираємо з цукром до утворення білої, повітряної маси, після чого додаємо до масляної суміші яєчні жовтки і знову змішуємо все до однорідності. До яєць та олії додаємо дрібку солі і склянку молока.
Борошно просіваємо і всипаємо до молочної суміші порціями, щоб не утворилося грудочок. Тепер вливаємо молоко, що залишилося і залишаємо тісто постояти близько 2 годин. За цей час клейковина борошна "розслабиться", що додатково збільшить еластичність млинців. Після закінчення часу вводимо в тісто збиті в піну білки і акуратно перемішуємо.
Сковороду змащуємо шматочком сала або протираємо змоченою в рослинному маслі серветкою. Виливаємо і рівномірно розподіляємо порцію тіста. Обсмажуємо налисник з обох боків до рум'яного кольору.
Налисники на кислому молоці
На відміну від класичних, налисники, приготовані на кислому молоці, виходять дуже ніжними і повітряними, більше нагадують звичайні млинці.
Інгредієнти: кисле молоко - 500 мл; яйця - 2 шт.; цукор - 1 ст. ложка; борошно - 1 1/2 ст.; сода - 1/2 ч. ложки; сіль - щіпка. Приготування Яйця збиваємо з сіллю і цукром дочиста. Вливаємо до яєць половину кислого молока і додаємо просіяне борошно. Якщо ви хочете, щоб ваші налисники вийшли повітряними, як звичайні млинці, - додайте в тісто половину чайної ложки соди. Гасити соду не потрібно, так як з цим завданням чудово впорається молочна кислота. Тепер вливаємо в однорідне тісто, що залишився молоко і залишаємо суміш постояти хвилин 30-35. Сковороду змащуємо маслом або свинячим жиром, і смажимо млинці налисники на молоці до золотистого кольору з обох сторін.
Як приготувати налисники з сиром на молоці?
Інгредієнти: борошно - 2 ст.; яйця - 4 шт.; молоко - 400 мл; сир - 600 г; родзинки - 1 жменя; цукор - 4 ст. ложки; сіль - щіпка. Приготування Яйця збиваємо з цукром і дрібкою солі дочиста. Для основи з тіста нам знадобиться рівно половина всього цукру - решта піде в сирну начинку. Борошно просіваємо і при постійному збиванні яєчної маси, підсипаємо до тесту порціями. Щоб уникнути появи грудочок, вливаємо молоко порціями лише тоді, коли через надлишок борошна тісто буде важко перемішувати. Однорідне тісто обсмажуємо
порціями на змащеній маслом або свинячим салом сковороді до рум'яного кольору.
Розтираємо сир з цукром і додаємо родзинки. Родзинки попередньо слід розпарити протягом 10 хвилин, якщо ягоди дуже сухі. Отриману начинку викладаємо поруч з одним з країв налистника і звертаємо його конвертом. При бажанні, налисники з начинкою можна додатково обсмажити на розігрітій з рослинним маслом сковороді до рум'яної скоринки, а можна подавати до столу відразу, разом з розтопленим вершковим маслом і сметаною.