Основою для оладок може послужити практичний будь-який кисломолочний продукт, але найбільш об'ємним і легкими оладки виходять на ряжанка. Приготуйте таку страву на сніданок, щоб побалувати себе і своїх близьких.
Рецепт оладок на ряжанці
Інгредієнти: борошно - 2 ст.; сіль - щіпка; сода - 1 ч. ложка; цукор - 1/4 ст.; яйця - 2 шт.; ряжанка - 2 ст.; вершкове масло - 1/4 ст.; ванільний екстракт - 1 ч. ложка. Приготування У глибокій мисці змішати просіяне борошно, сіль, цукор і соду. Відставляємо сухі інгредієнти в бік.
Окремо збиваємо яйця з ряжанкою і поступово починаємо вносити в отриману суміш всі сухі інгредієнти. Як тільки тісто стане однорідним і гладким, в нього необхідно буде додати 1/4 склянки розтопленого вершкового масла і ванільний екстракт для аромату.
Сковороду змащуємо рослинним маслом і обсмажуємо на ньому оладки з обох боків до золотистого кольору.
Смачні оладки на ряжанці готові, залишається лише доповнити їх сметаною, медом або вершками перед подачею.
Рецепт пишних дріжджових оладок на ряжанці
Інгредієнти: борошно - 320 г; сіль - 1 ч. ложка; кориця - 1 ч. ложка; цукор - за смаком; дріжджі сухі - 10 г; мелений мускатний горіх - 1/4 ч. ложки; ряжанка - 350 мл; вершкове масло - 50 г; яйце - 1 шт.; ванільний екстракт - 1 ч. ложка. Приготування Дріжджі заливаємо теплою (не гарячою!) ряжанкою і додаємо цукор, зовсім трохи, щоб активувати дріжджі. Даємо суміші постояти хвилин 15-20 поки вона не почне пузиритися, після чого можна всипати просіяне борошно, додати яйця і цукор, що залишився за смаком. Як тільки тісто стане однорідним, доповнюємо його мускатним горіхом, корицею, ванільним екстрактом і розтопленим маслом. Порції тіста обсмажуємо на рослинному маслі до рум'яного кольору з обох сторін.
Як приготувати оладки на ряжанці без яєць?
Якщо в холодильнику не виявилося яєць - не біда, адже смачні і пишні оладки можуть вийти і без них.
Інгредієнти: борошно - 2 ст.; цукор - 2 ст. ложки; порошок для випічки - 2 ч. ложки; сіль - 1/2 ч. ложки; ряжанка - 2 ст.; вода - 2 ст. ложки; рослинна олія - 1/4 ст. Приготування Борошно просіваємо в глибоку миску і змішати з цукром і порошком для випічки. Поступово підливаємо в суху суміш ряжанку і трохи води. Замішуємо густе тісто без грудочок і злегка солимо його.
На сковороді розігріваємо олію і обсмажуємо на ньому оладки до повної готовності. Переконайтеся, що оладки пропеклися всередині і намагайтеся підтримувати середню температуру на протязі всього часу приготування.
Подавайте оладки з шматочком вершкового масла, полив сиропом або медом.
Оладки на ряжанці з яблуками
Можна урізноманітнити оладки, додавши в тісто скибочки яблук або інших щільних плодів.
Інгредієнти: борошно - 1 ст.; цукор - 1 ст. ложка; порошок для випічки - 1 1/4 ч. ложки; сіль - щіпка; ряжанка - 1 ст.; яблучне пюре - 1/2 ст.; яйце - 1 шт.; вершкове масло - 1 ст. ложка; яблуко - 1 шт. Приготування Просіяне борошно змішуємо з цукром, порошком для випічки, содою і сіллю. В окремій ємності збиваємо яйця з ряжанкою і додаємо до суміші яблучне пюре. Поступово підливаємо до сухих інгредієнтів суміш на основі ряжанки, замішуємо густе і однорідне тісто.
Сковороду змащуємо рослинним маслом і виливаємо на неї порції тіста. Поверх кожного оладка кладемо тонкі скибочки яблука. Як тільки тісто зверху покриється пухирцями - оладки можна буде перевернути на іншу сторону.
Подавати яблучні оладки слід гарячими з вершковим маслом, медом, варенням, сметаною або кленовим сиропом.