Блін - випечное і смажене кулінарний виріб з рідкого тіста, звичайно круглої форми, зразок коржі. Традиції приготування млинців існують у багатьох народів здавна. З язичницьких часів млинці - ритуальна їжа, що символізує Сонце, їх приготування пов'язане з циклічними календарними міфами. В Росії і на більшій частині пострадянського простору млинці звичайно печуть протягом всієї Масляного тижня подають з різними закусками та/або загортають у тонкі млинці начинки.
Відомо безліч рецептів млинців, у багатьох варіантах до складу тесту для млинців входять яйця. Однак яйця вживають в їжу не всі виходячи з медичних міркувань, або етичних (постяться і вегетаріанці).
Розповімо, як можна приготувати тісто для вегетаріанських млинців без яєць.
Млинцеве тісто без яєць можна готувати на основі різних рідких продуктів: на воді, на основі кисломолочних продуктів, на квасі або пиві. Згідно з вітчизняним традиціям в млинцеве тісто, як правило, додають дріжджі, готують опарним способом, (рецепти млинців, в яких дріжджі замінюють харчовою содою, прийшли в Росію з кулінарних культур інших країн).
Тонкі млинці без яєць на воді - строгий вегетаріанський рецепт
Слід розуміти, що краще пекти млинці, ніж смажити - перший спосіб приготування більш здоровий з точки зору дієтології. Як спекти млинці без яєць?
Все геніальне просто: щоб млинці пеклися, а не смажилися і не прилипали до сковороді, замість масла використовуємо тваринний жир (тобто, сало свиняче або інших тварин).
Інгредієнти: вода (газована або квас, пиво без консервантів) - 1 склянка; борошно пшеничне блинная (можна в суміші з борошном інших зернових, гречаної та/або вівсяної) - 1 склянка; цукор - 1 ч. ложка; рослинна олія - 4 ст. ложки; кухонна сіль - 1 щіпка; сода, погашена оцтом або лимонним соком - на кінчику ножа; невеликий шматочок свинячого сала. Приготування Замішуємо тісто з просіяного борошна і трохи теплої води з додаванням цукру, погашеної соди і солі. Поступово підливаємо рослинне масло і добре збиваємо. Дамо тісту постояти протягом 20 хвилин. Нагріваємо сковороду і змащуємо її салом (для цього зручно наколоти шматочок сала на вилку).
Наливаємо тісто на сковороду, рівномірно розподіляючи по всій поверхні. Випікаємо блін до рум'яно-золотистих відтінків з обох сторін (з переворотом), якщо не вмієте перевертати млинці підкиданням, користуйтеся лопаткою.
У варіанті з дріжджами використовуємо цю ж пропорцію (1 склянка води, 1 склянка борошна, соду виключаємо. Спочатку готуємо опару. Змішуємо 2 столові ложки борошна з цукром, заливаємо в окремій мисці теплою водою і вносимо сухі дріжджі - 1 пакетик. Перемішуємо і ставимо миску в тепле місце хвилин на 20. Коли опара підійшла, на її основі замішуємо тісто і випікаємо млинці.
Існують різні погляди на вегетаріанство і різні толки вегетаріанства. У деяких з цих практик вживання
молочних продуктів цілком можливо.
Приблизно цим же рецептами (див. вище), можна приготувати млинці без яєць на молочній сироватці. Виконуйте ті ж пропорції, соду можна не гасити. Млинці на сироватці виходять трохи більш ситні, з характерним легким приємним кислуватим присмаком.
Ще більш ситні млинці без яєць можна приготувати на основі кефіру або несолодкого йогурту. У цьому випадку млинці можуть утворюватись декілька товщі (залежить від щільності і плинності кефіру чи йогурту). Якщо хочете більш тонкі млинці, розбавляйте кефір або йогурт водою в пропорціях 1:1 або 1:2.
Самий ситний варіант - млинці без яєць на сметані. Сметану краще всього використовувати рідку, втім, це справа смаку. Якщо сметана дуже густа, її розбавляємо водою, молоком, кефіром або йогуртом (а також квасом або пивом).