Пісний суп вважається одним з найвигідніших супів в холодну пору року. Ще наші пращури звернули увагу, що гарячі страви з кислим смаком добре зігрівають взимку, тому для російської кухні характерно гаряче «перше» з кислинкою. Навіть без м'яса, на овочевому або грибному бульйоні, виходить дуже смачне частування.
Як приготувати пісний суп?
Пісний суп, класичний рецепт реалізувати дуже просто, а щоб він вийшов смачним, важливо правильно закласти огірки. Їх тушкують окремо, додаючи в майже готовий суп, тому що картопля погано вариться в кислому середовищі.
Шкірку з огірка потрібно зняти, проварити спочатку її, а потім вже гасити у відварі сам овоч. Огірки треба різати великими кубиками. Тушкують їх у відварі не більше 15 хвилин. Пісний розсольник готують з грибами та квасолею. Основою супу служить перловка, рис, булгур, іноді гречка або вівсянка. Пісний розсольник з перловкою і солоними огірками
Найпоширеніший варіант - пісний розсольник з перловкою, це одна з найбільш ситних круп. Її потрібно добре промити, замочити на кілька годин, воду замінити, довести до кипіння, злити, знову залити холодною водою і варити до готовності. Тоді крупа буде приємного білого, а не синюватого кольору.
Інгредієнти :
перловка – 1/3 ст.; картопля – 2 шт.; морква – 1 шт.; цибуля – 1 шт.; помідор – 2 шт.; солоні огірки – 2 шт.; лавровий лист – 1 шт.; Приготування
Відварити перловку. Порізати картоплю, покласти в окріп з лавровим листом. Цибулю і моркву подрібнити, обсмажити. Помідори порізати, пасерувати у засмажки. Додати порізані огірки, тушкувати до м'якості. Заправити суп, коли звариться картопля. Готувати пісний суп 10 хвилин. Пісний суп з рисом
Для різноманітності можна заправити суп не перловкою, а рисом. Його заздалегідь не відварюють, а кладуть при готуванні. Досвідчені господині радять всі овочі нарізати кубиками, але можна використовувати й інші форми або натерти. Пісний розсольник з рисом і солоними огірками готується набагато швидше перлового.
Інгредієнти :
морква – 2 шт.; цибуля – 1 шт.; картопля – 2 шт.; огірки – 3 шт.; часник – 2 зубчики; рис – 2 ст. л.; томат-паста – 1 ст. л.; зелень – 1 пучок. Приготування
Картоплю порізати, покласти в окріп, варити 10 хвилин. Рис додати, варити до готовності. Цибулю, часник і моркву порізати, обсмажити з томатом. Огірки натерти, закласти із засмажкою. Зелень порубати, заправити суп, варити 5 хвилин. Пісний суп з грибами
Дивовижний аромат і приємне поєднання смаку дає пісний суп з грибами і перловкою. Гриби можна використовувати, як свіжі, так і сушені, тільки в останньому випадку їх потрібно замочити в гарячій воді на годину. Деякі господині кладуть консервовані гриби, але їх потрібно добре промивати.
Інгредієнти :
гриби – 200 г; картопля – 6 шт.; огірки – 4 шт.; цибуля – 2 шт.; морква – 2 шт.; борошно – 2 ст. л.; томат-паста - 2 ст. л.; перловка – 3 ст. л.; корінь селери – 1 шт.; кріп – 1 пучок. Приготування
Перловку відварити. Огірки порізати, згасити. Гриби і цибулю подрібнити, обсмажити. Картоплю порізати, закласти разом із засмажкою та подрібненим селерою, відварити до готовності. Додати гриби і огірки, перловку, кип'ятити 10 хвилин, долити розсіл. Пісний грибний суп потрібно тушкувати 5 хвилин, посипати зеленню. Пісний суп з квасолею і солоними огірками
Смачний пісний суп виходить і з квасолею, ці боби теж дають відчуття ситості. Якщо використовувати свіжі, тоді треба попередньо їх замочити на 4-5 годин, але більшість господинь, для економії часу, що беруть консервовану квасолю . Це варіант підкаже, як зварити пісний суп за 15 хвилин.
Інгредієнти :
картопля – 2 шт.; морква – 1 шт.; цибуля – 1 шт.; огірок – 1 шт.; квасоля – 1 банка; лавровий лист – 2 шт.; чорний перець – 3 шт.; зелень – 1 пучок. Приготування
Картоплю порізати, закласти з лавровим листом, відварити. Додати квасолю. Цибулю і моркву подрібнити, обсмажити. Доповісти огірок, пасерувати 5 хвилин. Закласти зажарку, посипати зеленню, настояти 10 хвилин. Пісний суп з сочевицею
Розсольник став популярним блюдом на столі, починаючи з 15 століття, господині небагатих сімей дуже швидко зрозуміли, що навіть без м'яса, на ситних крупах, обід виходить дуже вигідним. У сочевиці багато заліза і вітаміну В9 який цінний для вироблення гемоглобіну. Пісний суп – рецепт з сочевицею дуже простий.
Інгредієнти :
картопля – 2 шт.; морква – 1 шт.; цибуля – 1 шт.; часник – 2 зубчики; сочевиця – 150 г; огірки – 3 шт.; стебло селери – 1 шт.; солоний помідор – 1 шт.; петрушка – 1 пучок. Приготування
Сочевицю промити, покласти в окріп. Картоплю порізати, додати, варити 20 хвилин. Моркву і цибулю подрібнити, обсмажити. Огірки порізати, протушкувати хвилин 10 додати розім'яту помідор. Закласти зажарку і соління з порізаною селерою. Варити до м'якості сочевиці, додати чавлений часник і зелень. Настояти пісний сочевичний суп 15 хвилин. Розсольник пісний з булгуром
Останнім часом все більшу популярність набуває булгур – пшениця, яку збирають в період молочної стиглості. Так в ній зберігається цінний вітамін Е – каротин, якого навіть більше, ніж у моркві. А якщо готувати такий пісний суп з цибулею-пореєм, вийде насичений і дуже вітамінне блюдо.
Інгредієнти :
булгур – 100 г; цибуля – 1 шт.; морква – 1 шт.; картопля – 2 шт.; цибуля-порей – 1 стебло; лавровий лист – 2 шт.; зелень – 1 пучок. Приготування
Огірки порізати, згасити 5 хвилин. Картоплю подрібнити, засипати з булгуром. Селеру, цибулю і моркву подробити, додати в суп. Варити до готовності крупи. Цибулю-порей дрібно порізати, готувати 3 хвилини. Доповісти огірки і засмажку, варити 5 хвилин. Посипати зеленню, настояти. Пісний суп з вівсяними пластівцями
Ідеальним дієтичним блюдом вважається пісний суп без масла з вівсяними пластівцями. Вівсянка не тільки очищає шлунок і кишечник, але і допомагає у визволенні судин від холестерину, а відварені овочі зберігають максимум корисних речовин. Виходить страва з м'яким і ніжним смаком, яке зберігає свою ситність.
Інгредієнти :
картопля – 3 шт.; цибуля – 1 шт.; морква – 1 шт.; огірок – 1 шт.; вівсянка – 50 г; томатний сік – 100 мл; кріп – 1 пучок. Приготування
Картоплю порізати, покласти в окріп. Цибулю подрібнити, моркву і огірки натерти, заправити суп. Влити томатний сік, варити 15 хвилин. Додати вівсянку і рубану зелень, закип'ятити. Настояти 20 хвилин, щоб пластівці розбухнули. Пісний суп з гречкою
Незвичайним і оригінальним вийде пісний розсольник з солоними огірками, рецепт якого доповнюють гречкою. Огірки натирають на крупній тертці і злегка віджимають, але смачніше буде, якщо їх протушкувати на соняшниковій або оливковій олії. Гречку попередньо відварювати не потрібно, тільки добре промити кілька разів.
Інгредієнти :
огірок – 3 шт.; картопля – 3 шт.; морква – 1 шт.; цибуля – 1 шт.; гречка – 05 ст.; лавровий лист – 1 шт.; зелень – 1 пучок. Приготування
Картоплю порізати, закласти, варити 20 хвилин. Цибулю і моркву подрібнити, обсмажити, додати в суп з гречкою. Огірки натерти, доповісти. Посолити, закинути лавровий лист. Варити 10 хвилин. Пісний суп в мультиварці
Менш клопітно приготувати пісний розсольник з перловкою в мультиварці, обсмажувати овочі можна окремо на сковороді, але зручніше робити це в чаші. Огірки краще порізати соломкою, а цибулю та моркву – кубиками. Перловку класти тільки попередньо вимочену, але варити окремо немає потреби.
Інгредієнти :
картопля – 2 шт.; цибуля – 1 шт.; морква – 1 шт.; перловка – 2 ст. л.; огірок – 2 шт. Приготування
Порізати цибулю і моркву. Обсмажити в режимі «Випічка» 15 хвилин. Огірки подрібнити, доповісти, пасерувати ще 5 хвилин. Додати порізану картоплю, крупу, залити водою. Виставити режим «Гасіння» на годину. Влити розсіл і поставити на «Підігрів» на 15 хвилин.