Коржі на кефірі – універсальна закуска, яка може бути як доповненням до основного блюда, так і самостійним страв для швидкого перекусу з чашкою чаю. Вироби готуються без наповнення або з начинкою, склад якої визначається наявністю продуктів і смаковими уподобаннями.
Як приготувати коржі на кефірі?
Процес створення коржів елементарний і зводиться до замісу тіста, доповнення його порцій начинкою та випікання виробів.
Тісто на кефірі для коржів може бути замішане швидко з додаванням соди, або на дріжджах, вимагаючи додаткової расстойки і підходу. Порції борошняний основи розгортають за допомогою качалки або розминаючи на припыленном борошном столі руками. По центру коржі викладають начинку, краї підгинають догори, защипують і акуратно надають виробу руками плоску форму, намагаючись не пошкодити цілісність тесту. Випікають коржі на кефірі найчастіше на сухий або промасленим сковороді, прикриваючи її в процесі кришкою. Дріжджові коржі на кефірі
Коржі на кефірі, рецепт яких буде подано далі, готуються з дріжджового швидкого тесту. При замісі не слід перенасичувати основу борошном, дозволяючи їй залишитися м'яким і трохи липким. При бажанні пишні та повітряні вироби можна доповнити сирної, овочевий, грибний, м'ясної чи солодкою начинкою.
Інгредієнти:
кефір – 250 мл; борошно – 350-400 г; сухі дріжджі – 15 ст. ложки; цукор і сіль – по 05 ст. ложки; масло рослинне – 3 ст. ложки. Приготування
В теплому кефірі розчиняють цукор і дріжджі, залишають у теплі на 15 хвилин. Додають масло, сіль і борошно, замішують м'яке тісто, поміщають його на 15 години для підходу в тепло. Поділяють борошняну основу на порції, формують плоскі вироби за розміром дна сковороди. Печуть пишні паляниці на кефірі на сухій сковороді під кришкою, підрум'янюючи з двох сторін або в духовці на деку. Сирні коржики на кефірі
Швидкі і смачні коржі на кефірі можна приготувати, додавши в тісто перетертий сир. Начинкою для подібних виробів може бути нарізана або перетерта шинка, варена або копчена ковбаса, сосиски або сардельки, обсмажений фарш, тертий сир або сир з зеленню, інше наповнення на свій вибір.
Інгредієнти:
кефір – 250 мл; борошно – 350-400 г; тертий сир і начинка – по 1 склянці; сода, цукор і сіль – 05 ч. ложки; масло. Приготування
В кефірі розчиняють сіль, цукор і соду. Додають сир, борошно і замішують тісто. Відокремлюють порції основи і наповнюють начинкою. Смажать сирні коржики на кефірі, на сковороді під кришкою до рум'янцю з двох сторін, додавши на дно трохи рослинного масла. Коржики з сиром на кефірі на сковороді
Апетитними і ласими будуть смажені коржики на кефірі з начинкою з сиру з зеленню. Для більш цікавого смаку можна додати у склад перетертий твердий сир, бринзу і приправити наповнення для пікантності подрібненим часником, меленим перцем, іншими пряними добавками на свій вибір і смак.
Інгредієнти:
кефір – 250 мл; борошно – 350-400 г; сода і сіль – 05 ч. ложки; масло вершкове – 30 г; сир – 300 г; зелень – 1 пучок; приправи для начинки; олія рослинна. Приготування
Розчиняють в кефірі соду, сіль. Додають розтоплене масло, борошно, вимішують, дають трохи постояти. Сир перетирають, додають нарізану свіжу зелень, приправи, перемішують. Формують з тіста і начинки коржики з сиром на кефірі, смажать на промасленим сковороді під кришкою. Картопляні коржі на кефірі
Чудовим доповненням обіднього меню або ситним перекусом до чаю стануть картопляні коржі на кефірі. У пюре з картоплі крім масла і тертого сиру можна додати при створенні наповнення подрібнену зелень, обсмажені гриби або цибулю з морквою. Смажити вироби допускається як на сухій сковороді, так і в маслі.
Інгредієнти:
кефір – 250 мл; борошно – 450 г; сода і сіль – по 1 ч. ложці; пюре картопляне – 500 г; сир – 50 г; масло вершкове – 30 г; перець. Приготування
У кефір додають соду, сіль, борошно, вимішують, поміщають ком в тепло на 30 хвилин. Картопляне пюре змішують з тертим сиром, маслом і перцем. З тіста і начинки формують коржики на кефірі з картоплею, які потім смажать під кришкою, підрум'янюючи з двох сторін. Коржі з житнього борошна на кефірі
Максимально корисними будуть коржики житні на кефірі. Цінність використовуваної цільнозерновий борошна очевидна, тому отримані вироби можуть без сумнівів включатися в дієтичне меню та в раціон тих, хто дотримується здорового харчування. За бажанням в тісто можна додати зерна коріандру, кмин, інші прянощі.
Інгредієнти:
кефір – 350 мл; борошно житнє цільнозернові – 300 г; рослинна олія, сода і сіль – по 1 ч. ложці; коріандр. Приготування
Змішують кефір, соду, сіль і масло. Додають за бажанням коріандр, всипають борошно і вимішують. Залишають липке тісто на 20-30 хвилин, прикривши плівкою. Розкочують борошняний ком на припыленном борошном столі, вирізують круглі коржики, переносять їх на деко з пергаментом. Наколюють житні коржі на кефірі по периметру виделкою, відправляють на 15-20 хвилин в прогріту до 190 градусів духовку. Осетинські коржі на кефірі
Коржі на кефірі, приготовані за наступним рецептом, більш відомі як осетинські пироги і можуть бути зроблені з начинкою з сиру з додаванням зелені, з фаршу, гарбуза, іншого наповнення. Після випікання в духовці вироби складають стопкою на тарілку і змащують щедро вершковим маслом. На сковороді ласощі відразу ж смажать з додаванням вершкового масла.
Інгредієнти:
кефір – 200 мл; борошно – 500 г; дріжджі сухі – 10 г; цукор – 10 г; сіль – 5 р; масло рослинне – 35 мл; начинка і масло для смаження. Приготування
Розчиняють дріжджі в теплому кефірі разом з цукром. Через 15 хвилин додають сіль, олію і борошно, вимішують, залишають в теплі для підходу, один раз обминають. Поділяють тісто на порції, формують коржики з начинкою. Смажать осетинські коржі на кефірі на сковороді, попередньо нагрів її з додаванням вершкового і рослинного масла. Кукурудзяні коржі на кефірі
Коржики з кукурудзяної крупи на кефірі можна вживати як доповнення до основних страв замість хліба, подавати з медом, варенням або просто зі сметаною до чаю. За бажанням в тісто можна додати трохи цукру. Смачними вироби виходять з лимонною цедрою, яку при бажанні можна замінити апельсинової або ваніллю.
Інгредієнти:
кефір – 250 мл; борошно кукурудзяне – 15 склянки; розпушувач – 10 г; сіль, лимон, рослинне масло для смаження. Приготування
Змішують кукурудзяне борошно з розпушувачем і сіллю. Вливають кефір, вимішують, додавши цедру оного лимона або апельсина. З отриманої маси формують коржики і смажать вироби в розігрітому маслі, підрум'янюючи на середньому вогні з двох сторін. Готові кукурудзяні коржі на кефірі, викладають на серветку для вбирання зайвого жиру. Коржі на кефірі з ковбасою
Поживними і поживними вдаються приготовлені коржики з сиром і ковбасою на кефірі. В начинку можна додавати за бажанням будь-яку зелень, замінювати сир іншими добавками або зовсім виключити його зі складу. Замість рослинного масла для замісу тіста можна використовувати розтоплений маргарин або вершкове масло.
Інгредієнти:
кефір – 250 мл; борошно – 320-350 м; яйце – 1 шт.; масло рослинне – 5 ст. ложок; сіль – 05 ч. ложки; ковбаса – 200 г; сир – 150 г; олія для смаження. Приготування
Яйце збивають з дрібкою солі, додають кефір, масло, борошно, вимішують. Протирають на тертці ковбасу і сир змішують, додають за бажанням зелень. З порцій тіста і начинки формують плоскі коржі, викладають на сковороду з маслом і обсмажують під кришкою на середньому вогні до рум'яності з двох сторін. Коржі на кефірі з цибулею
Якісним наповненням для коржів може бути зелений лук, який здатний надати закуски приємний, в міру пікантний смак. Процес приготування виробів спрощується тим, що цибульна нарізка просто втручається в тісто при розкочуванні борошняних пластів. При обсмажуванні виробів для ніжності можна додати в сковороду шматочок вершкового масла.
Інгредієнти:
кефір – 150 мл; борошно – 350 г; яйце – 1 шт.; сіль – 05 ч. ложки; яйце – 1 шт.; зелена цибуля – 1 пучок; масло рослинне і вершкове для смаження. Приготування
Збивають яйце з сіллю. Додають кефір, а потім порціями борошно, виробляючи заміс. Поділяють ком на 2 частини, розкочують кожну, посипають нарізаною зеленою цибулею, скачують в щільний рулет. Розрізати рулет на поперечні бруски, кожен розгортають. Смажать цибульні коржі на кефірі в розігрітій промасленим сковороді, підрум'янюючи з двох сторін. Коржі з бринзою на кефірі
Любителям сирних наповнень у випічці припадуть до душі приготовані коржі з бринзою і зеленню на кефірі. Вироби виходять ніжніше, якщо в начинку додати трохи м'якого сиру або замінити його вершковим маслом. З свіжої зелені можна використовувати крім кропу і зеленої цибулі петрушку, базилік, кінзу.
Інгредієнти:
кефір – 200 мл; борошно – 300-350 м; масло вершкове – 30 г; сіль і сода – по 025 ч. ложки; бринза і сир – 100 г; зелену цибулю і кріп – по 1 пучку; олія для смаження. Приготування
Борошно просівають з сіллю і содою. Розтоплюють масло, змішують з кефіром, вливають до борошні, виробляють заміс. Поділяють тісто на 10 порцій, розкочують кожну. Розминають бринзу з сиром, змішують з нарізаним кропом і зеленою цибулею. Наповнюють отриманою начинкою коржі, защипують краї і знову розкачують. Випікають вироби в прогрітій сковороді під кришкою. Солодкі коржі на кефірі
Зробити солодкі коржі на кефірі на сковороді простіше простого особливо, коли залишилося не у справ трохи борошняний основи, приготовленої для іншої кефірної випічки. При бажанні цукор для посипання можна змішати з меленою корицею, ванільним цукром або замінити його тростинним коричневим продуктом.
Інгредієнти:
кефір – 200 мл; яйця – 2 шт.; борошно – 350-400 г; масло вершкове або рослинне – 100 г; сіль і сода – 05 ч. ложки; цукор – за смаком; олія для смаження. Приготування
Збивають яйця з сіллю, змішують з кефіром, содою і борошном, виробляють заміс. Поділяють ком на порції, розкочують кожну, змащують маслом і посипають цукром. Складають пласт вчетверо, знову промаслівают, підсолоджують, розгортають. Востаннє змащують заготівлю маслом, сахарят, складають вчетверо й трохи притискають. Обсмажують вироби до рум'янцю на олії. Коржики з м'ясом на кефірі
Прості коржі на кефірі з начинкою з м'ясного фаршу можна зробити, спираючись на пропорції інгредієнтів і рекомендації, представлені в даному розділі. Вироби можна спекти на деку в духовці до рум'янцю або посмажити на сковороді з товстим дном на середньому вогні, змастивши посудину попередньо маслом.
Інгредієнти:
кефір – 250 мл; борошно – 450 г; сіль і сода – 05 ч. ложки; фарш – 350 г; цибуля – 1 шт.; сіль, перець, олія. Приготування
Змішують кефір із содою, сіллю і борошном, замішують тісто, розділяють на порції. У фарш додають дрібно нарізану цибулю, перець, сіль і трохи води, перемішують. Наповнюють начинкою розкачані коржі, розкочують, обсмажують на промасленим сковороді під кришкою 5-7 хвилин з кожного боку.