Найпопулярніша каша – це гречка, мало хто зможе заперечити цей факт. Розсипчаста каша прекрасно поєднується з різними продуктами: м'ясом, грибами, рибою, овочами, поджарками та підливами. І звичайно, найкращий спосіб зробити страву ще смачніше – приготувати смачний соус до гречки.
Якщо ви поспішаєте Коли немає часу, щоб складати і томити складний соус для гречки, поступите просто: використовуйте томатний соус або кетчуп, сметану або легкий майонез. Якщо ж півгодини в запасі, готуйте щось цікавіше.
Інгредієнти: ріпчасту жовтий лук великий – 2 шт.; морква середнього розміру солодка помаранчева – 1 шт.; солодкий перець червоного кольору великий – 2 шт.; томати рожеві соковиті – 3 шт.; часник – 1-2 зубчики; олія нерафінована холодного віджиму – 40-50 мл; сіль – 2 щіпки; спеції (можна готовий набір, наприклад, «Для барбекю») – 1 ч. ложка; зелень (петрушка, базилік) – 1 маленький пучок. Приготування Чистимо овочі і шаткуємо цибулю дрібно, моркву натираємо на терочке, а перець і томати смалываем з допомогою м'ясорубки або кухонного комбайна. У прогріте масло кладемо цибулю і моркву, помішуючи, обсмажуємо близько 3 хвилин, потім додаємо томатно-перцеву суміш. Принадність цього соусу в тому, що його густоту можна регулювати, просто протушивая його трохи довше або менше часу. В кінці кладемо зелень (шаткуємо як можна дрібніше), пропущений через прес часник, сіль і спеції. Підійде такий соус до гречки з котлетами, шніцелем, биточками.
Ще один простий соус Білий соус в грецькому стилі добре готувати влітку, коли під рукою багато зелені і свіжі грунтові огірочки.
Інгредієнти: несолодкий йогурт або домашня сметана – 1 склянка; ґрунтовий пухирчастий огірок дрібний – 2 шт.; часник – 1 зубчик; зелень (кріп, м'ята, базилік) – 1 маленький пучок; сіль – за смаком. Приготування Подрібнюємо огірочки (попередньо моєму і зрізаємо кінчики) будь-яким зручним способом: на м'ясорубці, дрібній тертці, чоппером або просто рубаємо в крихту, злегка віджимаємо сік. Як можна дрібніше шаткуємо зелень і часник. Додаємо огірочок, часник і зелень до йогурту або сметани, підсолюємо і перемішуємо. Гарний такий соус до гречки з куркою, кроликом, нежирної рибою.
Соус для вегетаріанців Якщо ви не вживаєте в їжу м'ясо і рибу, можна приготувати із грибів соус для гречки, рецепт досить простий.
Інгредієнти: салатний цибулю білий великий – 2 шт.; гриби білі або печериці – 300 г; олія холодного віджиму соняшникова – 4 ст. ложки; перець свіжозмелену чорний і білий – 1 маленька щіпка; сіль – за смаком. Приготування Гриби чистимо, миємо і пропускаємо через м'ясорубку або чоппером перетворюємо в дрібну крихту. Чистимо і дрібненько шаткуємо цибулю. Нагріваємо олію, додаємо цибулю і гриби і тушкуємо, випарівая рідину, помішуючи, до тих пір, поки текстура соусу не стане кремового. Солимо, перчимо. Отримуємо надзвичайно смачний соус для гречки без м'яса.
Якщо ви не строгий вегетаріанець і вживаєте в їжу молочне, додайте в кінці процесу 100 мл вершків жирністю від 20% і вище.
Включайте фантазію і готуйте соус до гарніру з гречки з фаршем, на м'ясному бульйоні, обов'язково додаючи трішки любові.