З кабачків можна приготувати безліч різних смачних страв: рагу, оладки, пиріг, торт, різноманітні консервації і навіть кабачковий соус.
Соус з кабачків і помідорів до макаронів на зиму
Інгредієнти: молоді кабачки – 5 шт.; м'ясисті помідори – 8 шт.; ріпчаста цибуля – 4 шт.; цукровий пісок – 15 десертної ложки; кухонна сіль – 1 десертна ложка; соняшникова олія – 70 мл; столовий оцет – 60 мл; чорний перець – 2/3 ч. ложки; коріандр – 2/3 ч. ложки. Приготування Підготовлені (вимиті) молоді кабачки, стиглі м'ясисті помідори і соковитий ріпчасту цибулю подрібнюємо кубиками. Великий, глибокий сотейник ставимо на включену плиту, наливаємо необхідну кількість масла і коли воно закипить викладаємо в нього цибулька разом з кабачками. Бачачи, що овочі стали м'якими і прозорими додаємо до них наші подрібнені помідори, які відразу ж присипаємо кухонною сіллю, а щоб нейтралізувати кислоту вводимо цукровий пісок. Слідом вводимо ароматний чорний перець, мелений коріандр, перемішуємо і, звівши полум'я вогню до мінімуму тушкуємо овочеву масу протягом 35 хвилин. Знімаємо каструлю з вогню, занурюємо в неї блендер, включаємо на середню швидкість і перемелюємо таким чином всі овочі до стану повітряного пюре. Відправляємо все знову на конфорки плити, а коли соус почне кипіти відставляємо його і негайно розкладаємо по прожареним в духовій шафі баночках. Укупориваем цей чудовий кабачковий соус на зиму.
Соус з кабачків і картоплі
Інгредієнти: кабачки (середні) – 4 шт.; картопля – 6 шт.; ріпчаста цибуля – 4 шт.; томатний сік – 800 мл; суміш перців – за смаком; кухонна сіль – 15 ч. ложки. Приготування Кабачки разом з обчищеними бульбами картоплі нарізаємо однаковими сантиметровими кубиками. Очищені цибулини максимально дрібно шаткуємо гострим ножем. У великій каструлі з нержавіючої сталі накаливаем соняшникова олія (рафінована) масло, після чого викладаємо в нього все кабачки. Обсмажуємо до м'якості, а після додаємо до них картопля, слідом цибулю і заливаємо все підготовленим заздалегідь томатним соком. Вводимо в масу з овочів кухонну сіль, присипаємо сумішшю з різноманітних перців і, звівши вогонь до мінімуму тушкуємо незрівнянний соус 35-40 хвилин. Далі рівномірно розподіляємо його по скляних ємностях, стерилізованим над парою, накриваємо їх прокип'яченими залізними кришками і закатуємо до упору.