В наших рецептах ви знайдете докладний опис, як з терену можна приготувати незрівнянний соус, який чудово розкриє смак будь-якої страви, особливо смаженого м'яса .
Соус-аджика для м'яса з терну на зиму
Інгредієнти: достиглий терен – 12 кг; питна вода – 300 мл; томати – 600 г; молодий часник – 1 головка; гострий (червоний) перець – 2/3 шт.; солодке яблуко – 1 шт.; болгарський перець – 3 шт.; кухонна сіль – 3 ч. ложки; цукор – 5 ч. ложок. Приготування Терн вимиваємо і викладаємо в каструлю з товстим дном із нержавійки. Доливаємо до нього воду і відправляємо все на включену грілку газової плити. Довівши все до стадії закипання, зменшуємо полум'я і продовжуємо варити терен, поки його м'якоть не стане рихлої, а шкурки не полопаються. Переміщаємо вміст каструлі в широке металеве сито, даємо йому трохи охолонути, і руками протираємо терен, щоб в ситі залишилися тільки шкірка і кісточки.
Нарізані на часточки томати пропускаємо через дрібне ситечко м'ясорубки, слідом за ними перекручуємо очищений гострий і солодкий болгарський перець. Останніми подрібнюємо в цю ж ємність повністю очищену м'якоть солодкого яблука, зубки молодого часнику і, перемішавши всі ці овочі виставляємо їх на вогонь. Після закипання аджики, варимо її протягом 60 хвилин, а потім вводимо в неї пюре з терну, нейтралізуємо кислоту цукром, додаємо кухонну сіль і продовжуємо варити наш незрівнянний соус ще близько півгодини.
Далі розподіляємо все по оброблених паром баночках і герметично укупориваем їх.
Рецепт гострого соусу ткемалі з терну з перцем і імбиром на зиму
Інгредієнти: терен – 15 кг; питна вода – 350 мл; суха кінза і м'ята – по 1 пучку; гострий перець – 15 шт.; корінь імбиру – 1 шт.; часник – 5 зубків; цукор і сіль – по 1 десертній ложці. Приготування На дно каструлі укладаємо пучок сухої кінзи разом з пучком м'яти (болотної), висипаємо чистий терен, заливаємо водою і відварюємо. Коли всі відкинемо на сито, пучки викидаємо, а решта все протираємо вже відомим нам способом. У тернове пюре додаємо дрібно-дрібно нашатковану (очищений) гострий перець, пропущені через спеціальний прес зубки молодого часничку і натертий на дрібній тертці свіжий корінь імбиру. Регулюємо смак ткемалі цукром з дрібної кухонної сіллю, ретельно все перемішуємо і ставимо на вже включену конфорку. Варимо ткемалі з терну протягом 25 хвилин і розподіляємо всі його кількість за підготовленим до консервації скляних баночках, які потім зафарбовуємо стерильними кришками.