Вернуться назад Распечатать

Томатний соус з базиліком на зиму

Томатний соус з базиліком на зиму
Хочемо запропонувати вам чудові рецепти смачного томатного соусу з ароматним базиліком на зиму і розповімо, як його приготувати кількома способами.

Томатний соус з часником і базиліком – рецепт на зиму


Інгредієнти:

  • томати – 17 кг;

  • свіжий базилік – 1 пучок;

  • молодий часник – 5 зубків;

  • цукровий пісок – 90 г;

  • кухонна сіль – 25 ч. ложки;

  • оцет (9%) – 40 мл


  • Приготування
    У широку каструлю наливаємо воду і ставимо її на включену плиту, як тільки вона закипить занурюємо в неї все томати і протягом пари хвилин бланшируем їх. Відкидаємо їх у глибокий друшляк і, коли томати перестануть парувати, відокремлюємо їх від потрісканою шкірки, а потім видаляємо плодоніжки. Поділяємо плоди на кілька часточок, які після подрібнюємо у великій чаші блендера.
    Тепер цю свіжу томатну масу виливаємо в глибоке металеве сито і все протираємо. Виставляємо масу на конфорки плити, а коли томат закипить, вводимо в нього кухонну сіль разом з дрібним цукровим піском і, зменшивши полум'я продовжуємо його варити 20 хвилин.
    Вимитий і трохи просушений пучок свіжого базиліка нарізаємо на 2-3 частини і поміщаємо його в підготовлену чашу блендера, на дно якої кладуть зубки очищеного часничку. Подрібнюємо і збиваємо все, а потім викладаємо цю ароматну суміш в ємність з томатом на плиті. Слідом вливаємо сюди оцет, даємо проваритися соусу 10 хвилин. Розливаємо його по стерильної тарі (банкам), яку відразу ж укупориваем, закутуємо на 6-7 годин.

    Томатний соус з базиліком та орегано на зиму


    Інгредієнти:

  • ріпчаста цибуля – 2 шт.;

  • сушена зелень орегано – 2 ч. ложки;

  • свіжий базилік – 180 г;

  • томатна паста – 200 г;

  • питна вода – 150 мл;

  • олія оливкова – 40 мл;

  • дрібний цукор – 15 ст. ложки;

  • дрібна сіль – 1 ч. ложка;

  • столовий оцет – 50 мл


  • Приготування
    Очищені цибулини дрібненько шаткуємо і разом пропущеним через спеціальний прес часником, обсмажуємо все в глибокій сковороді на прогрітому оливковій олії до легкої золотавості. В томатну пасту вливаємо трохи питної води, розмішуємо до однорідної, але трохи густої консистенції і додаємо в сковороду. Додаємо сюди сіль і, щоб прибрати виражену кислоту, присипаємо вміст сковороди цукром.
    Тепер вводимо ароматну зелень сушеного меленого орегано і дуже дрібно нарізаний свіжий базилік. Перемішуємо соус з усіма спеціями і зеленню, накриваємо його і на самому мінімальному вогні тушкуємо близько півгодини. За 10 хвилин до приготування вливаємо оцет. Розподіляємо весь вміст сковороди по невеликих баночках, правильно підготовленим до консервації. Далі укупориваем томатний соус з орегано та базиліком металевими кришками.

    Італійський томатний соус з базиліком на зиму


    Інгредієнти:

  • томати – 25 кг;

  • ріпчаста цибуля – 800 г;

  • морква – 500 г;

  • стебла селери – 4 шт.;

  • базилік (свіжий) – 350 г;

  • оливкова олія – 70 мл;

  • кухонна сіль – 15 ст. ложки.


  • Приготування
    Томати переробляємо в пюре. У глибоку і широку каструлю викладаємо нарізану великими кубиками ріпчасту цибулю і буквально пару хвилин обсмажуємо на оливковій олії, яке попередньо прогріли. Слідом вводимо сюди терту на максимально великій тертці моркву і не сильно великі кубики стебла селери. Тушкуємо ці овочі 4-5 хвилин, потім вливаємо до них свіже томатне пюре і на слабкому вогні продовжуємо гасіння близько 15 годин.
    За півгодини до того, як все буде готово, присипаємо овочеву масу сіллю і вводимо подрібнений в чаші блендера базилік. Після закінчення заданого часу заглибним блендером подрібнюємо все до отримання однорідного соусу. Знову включаємо плиту і, після закипання проварюємо 5 хвилин. Розподіляємо гарячий соус з прожареним в духовці банкам і закатуємо.