Вернуться назад Распечатать

Соус чилі в домашніх умовах

Соус чилі в домашніх умовах
Любителі гостренького зможуть побалувати себе стравами, доповненими смачним гострим соусом чилі, виготовлять його самостійно в домашніх умовах.

Як приготувати гострий соус з перцю чилі на зиму в домашніх умовах?


Інгредієнти:

  • стручки перцю чилі – 360 г;

  • помідори свіжі – 35 кг;

  • цибуля ріпчаста – 180 г;

  • солодкі болгарські перці – 220 г;

  • масло без аромату (оливкова або соняшникова) – 40 мл;

  • часникові великі головки – 2 шт.;

  • цукор-пісок – 100 г;

  • оцет винний (червоний) – 35 мл;

  • сіль крупна або соус рибний – 45 г або по смаку.


  • Приготування
    Разом з необхідними за списком інгредієнтами необхідно подбає про наявність гумових рукавичок, якими рекомендуємо захистити руки перед обробкою перчика чилі. Стручки необхідно сполоснути, розрізати уздовж навпіл, вичистити насіння і видалити плодоніжку. Точно також чинимо і з болгарськими солодкими перцями. Разом з тим очищаємо ріпчасті цибулини і часникові зубки, а також перемываем томати і розрізаємо на кілька частин. Тепер необхідно подрібнити спочатку в ємності блендера або перекрутивши через м'ясорубку перець чилі і солодкий болгарський, цибуля, часник і гілочки петрушки, після чого викласти масу в прогріте на сковороді соняшникову олію і обсмажити при безперервному помішуванні протягом двох хвилин. В цей час подрібнюємо підготовлені помідори і томатну масу викладаємо в сковороду до перцевої піджарки.
    Даємо основі соусу закипіти і витримуємо при помірному кипінні протягом сорока хвилин. Перетираємо отриману масу через ситечко, додаємо сіль, цукровий пісок і уварюємо ще протягом півгодини. Тепер вливаємо винний оцет, даємо заготівлі ще пару хвилин прокипіти і тут же розфасовуємо її за стерильним ємкостей. Укупориваем їх провареними кришками і перевертаємо для самостерилизации під ковдру.

    Гострий солодкий соус чилі – рецепт


    Інгредієнти:

  • стручки перцю чилі середнього розміру – 8 шт.;

  • рисове вино Мірін – 100 мл;

  • вода – 380 мл;

  • часникові зубки – 4-6 шт.;

  • цукор-пісок – 200 г;

  • кукурудзяний крохмаль – 95 г;

  • сіль велика – 20 р.


  • Приготування
    Даний рецепт соусу з тайської кухні. Його смак суперечливий, але оригінальний і здатний перетворити будь-яку страву з м'яса, риби або морепродуктів.
    Приготувати такий соус абсолютно нескладно. Спочатку, надівши рукавички на руки, очищаємо перці чилі від плодоніжок і насіння, чистимо також часникові зубки і перемелюємо компоненти в ємності блендера.
    Тепер підігріваємо до кипіння воду і розчиняємо у ній цукрові кристали, сіль і вино Мірін. Додаємо пюрированный перець з часником і після повторного закипання варимо компоненти три хвилини. Далі крохмаль розводимо в малій кількості води і виливаємо тоненькою цівкою в основу соусу, безперервно її при цьому помішуючи. Прогріваємо солодкий соус чилі ще пару хвилин до загустіння, охолодити і можемо подавати.