Вернуться назад Распечатать

Аджика з перцю чилі

Аджика з перцю чилі
Класичний соус з гострих перців в десятки разів гостріше того, що представлений на полицях наших магазинів, оскільки готується з чистої суміші пюрированного чилі з додаванням часнику і трав.
Аджика з перцю чилі може стати ідеальним доповненням до улюблених м'ясних страв або гострою приправою, яку за смаком можна покласти в рагу, супи або інші соуси.

Гостра аджика з перцю чилі


Справжня кавказька аджика готується з одних гострих перців. В залежності від сорту перців варіюється гострота страви. Також підсумкову гостроту можна злегка пом'якшити, видаливши насіння з стручків.
Інгредієнти:

  • гострий перець – 560 г;

  • часник – 2 головки;

  • сіль – 65 г;

  • хмелі-сунелі – 1 ст. ложка;

  • пучок кінзи.


  • Приготування
    Гострота часнику і гострого перцю забезпечується речовинами, що володіють антибактеріальними властивостями, тому готову аджику можна сміливо розкладати по чистим банкам і закривати без стерилізації.
    Вимиті перці відокремлюємо від плодоніжок і прокручуємо через м'ясорубку разом з очищеними часниковими зубками. Отриманий соус з'єднайте з сіллю, дрібно нарізаною кінзою і хмелі-сунелі. Аджику розкладіть в чисті банки і зберігати в холоді.

    Аджика з перцю чилі і часнику без варіння


    Для густоти і кремообразности соусу до суміші з гострого перцю кладуть ядра волоських горіхів. Це не автентичний рецепт, але точно підходить тим, хто не любить класичну, збиває з ніг гостроту аджики.
    Інгредієнти:

  • гострий перець – 480 м;

  • часник – 1 головка;

  • по жмені зелені базиліка і кінзи;

  • горіхи волоські – 60 г;

  • сіль – 15 р.


  • Приготування
    Щоб нейтралізувати сильну гостроту, перці слід замочити на 3 години під пресом перед початком приготування. Далі стручки перекладають у ступу і розтирають в пасту з зеленню і очищеними часниковими зубками. Альтернатива – прокрутити складові або збити блендером.
    Готову аджику можна просто розкласти в чисті банки і відправити в холод. Завдяки в'язкості, яку додають горіхи, така аджика може використовуватися для додання густоти іншим соусам і підливаючи.

    Рецепт аджики з перцю чилі


    Ароматна зелена аджика – хороша альтернатива класичному червоного соусу, який готується з використанням великої кількості зелені.
    Інгредієнти:

  • гострий перець – 470 г;

  • жменя свіжої м'яти;

  • за пучка кінзи, базиліка;

  • сіль – 10 г;

  • рослинне масло – 20 мл


  • Приготування
    Перед тим, як зробити аджику з перцю чилі, стручки можна очистити від насіння. Стінки плодів потім пюрируют, пропускаючи через м'ясорубку разом з усією зеленню зі списку. Отриману суміш доповнюють сіллю, розподіляють у чистій тарі і заливають рослинним маслом, яке допоможе продовжити зберігання.

    Аджика з перцем чилі і помідорами


    Для всіх, хто не звик до вираженої гостроті соусу, суміш стручків чилі і томатів стане ідеальним варіантом для подачі з м'ясними стравами. В залежності від бажаної вираженості гостроти, можна міняти пропорції перців і помідорів, в рецепті нижче ми залишили їх рівними.
    Інгредієнти:

  • гострий перець чилі – 230 г;

  • томати – 230 г;

  • головка часнику;

  • оцет – 15 мл;

  • паприка, мелений коріандр – 1 ч. ложка;

  • жменя зелені базиліка;

  • рослинне масло – 45 мл


  • Приготування
    Оскільки така версія соусу характеризується не надто вираженої гостротою, то банки для неї можна поставити на стерилізацію. Стручки перцю слід прокрутити разом з томатами і часником, доповнити оцтом, прянощами і зеленню. Готову суміш проварюють, доводячи до кипіння, а потім розливають по стерильним банкам, заливаючи рослинним маслом зверху.