Класичний соус з гострих перців в десятки разів гостріше того, що представлений на полицях наших магазинів, оскільки готується з чистої суміші пюрированного чилі з додаванням часнику і трав.
Аджика з перцю чилі може стати ідеальним доповненням до улюблених м'ясних страв або гострою приправою, яку за смаком можна покласти в рагу, супи або інші соуси.
Гостра аджика з перцю чилі
Справжня кавказька аджика готується з одних гострих перців. В залежності від сорту перців варіюється гострота страви. Також підсумкову гостроту можна злегка пом'якшити, видаливши насіння з стручків.
Інгредієнти: гострий перець – 560 г; часник – 2 головки; сіль – 65 г; хмелі-сунелі – 1 ст. ложка; пучок кінзи. Приготування Гострота часнику і гострого перцю забезпечується речовинами, що володіють антибактеріальними властивостями, тому готову аджику можна сміливо розкладати по чистим банкам і закривати без стерилізації.
Вимиті перці відокремлюємо від плодоніжок і прокручуємо через м'ясорубку разом з очищеними часниковими зубками. Отриманий соус з'єднайте з сіллю, дрібно нарізаною кінзою і хмелі-сунелі. Аджику розкладіть в чисті банки і зберігати в холоді.
Аджика з перцю чилі і часнику без варіння
Для густоти і кремообразности соусу до суміші з гострого перцю кладуть ядра волоських горіхів. Це не автентичний рецепт, але точно підходить тим, хто не любить класичну, збиває з ніг гостроту аджики.
Інгредієнти: гострий перець – 480 м; часник – 1 головка; по жмені зелені базиліка і кінзи; горіхи волоські – 60 г; сіль – 15 р. Приготування Щоб нейтралізувати сильну гостроту, перці слід замочити на 3 години під пресом перед початком приготування. Далі стручки перекладають у ступу і розтирають в пасту з зеленню і очищеними часниковими зубками. Альтернатива – прокрутити складові або збити блендером.
Готову аджику можна просто розкласти в чисті банки і відправити в холод. Завдяки в'язкості, яку додають горіхи, така аджика може використовуватися для додання густоти іншим соусам і підливаючи.
Рецепт аджики з перцю чилі
Ароматна зелена аджика – хороша альтернатива класичному червоного соусу, який готується з використанням великої кількості зелені.
Інгредієнти: гострий перець – 470 г; жменя свіжої м'яти; за пучка кінзи, базиліка; сіль – 10 г; рослинне масло – 20 мл Приготування Перед тим, як зробити аджику з перцю чилі, стручки можна очистити від насіння. Стінки плодів потім пюрируют, пропускаючи через м'ясорубку разом з усією зеленню зі списку. Отриману суміш доповнюють сіллю, розподіляють у чистій тарі і заливають рослинним маслом, яке допоможе продовжити зберігання.
Аджика з перцем чилі і помідорами
Для всіх, хто не звик до вираженої гостроті соусу, суміш стручків чилі і томатів стане ідеальним варіантом для подачі з м'ясними стравами. В залежності від бажаної вираженості гостроти, можна міняти пропорції перців і помідорів, в рецепті нижче ми залишили їх рівними.
Інгредієнти: гострий перець чилі – 230 г; томати – 230 г; головка часнику; оцет – 15 мл; паприка, мелений коріандр – 1 ч. ложка; жменя зелені базиліка; рослинне масло – 45 мл Приготування Оскільки така версія соусу характеризується не надто вираженої гостротою, то банки для неї можна поставити на стерилізацію. Стручки перцю слід прокрутити разом з томатами і часником, доповнити оцтом, прянощами і зеленню. Готову суміш проварюють, доводячи до кипіння, а потім розливають по стерильним банкам, заливаючи рослинним маслом зверху.