Якщо у вас проблеми з апетитом чи просто набридли звичні страви, приготуйте гострий соус «Горлодер». Не треба лякатися, горло він не дере, хоча і досить гострий на смак, а от із застудою «Горлодер» з часником допоможе впоратися.
Мінімум інгредієнтів - максимум користі Не обов'язково витрачати величезні кошти для зміцнення імунітету : виросли на власній дачі продукти цілком справляються з цим завданням. Поєднання томатів, часнику і спецій – те, що потрібно восени і взимку.
Інгредієнти: стиглі червоні не водянисті томати – 1 кг; часник гострий синій – 1 велика головка; морська без добавок крупного помелу сіль – 10 г; спеції (мелений коріандр , чорний і запашний перець, гвоздика, орегано) – за смаком. Приготування Приготування «Горлодера» з часником настільки просто, що під силу навіть тим, хто нічого складнішого за яєчню не освоїв (до речі, до яєчні цей соус теж дуже підходить). Підготуємо помідори. Їх потрібно вимити і розрізати на половинки, а потім потерти на тертці так, щоб шкіра залишилася в руці. Якщо вам доступні більш складні дії, опустіть томати в окріп і обережно зніміть шкірку, а потім пюрируйте з допомогою комбайна або блендера. Спеції із сіллю та часником розтираємо в ступці до тих пір, поки не вийде кашка. У класичному варіанті спецій немає, однак експериментів ніхто не забороняв, тому, щоб отримати «Горлодер» з часником дійсно смачний рецепт варто «довести» під себе. Змішуємо томатну пульпу з часниковою кашкою. Пробуємо. Спочатку соус повинен здаватися не дуже гострим і злегка недосоленим – настоявшись, він вбере в себе всі аромати і смаки і розкриє їх повністю. Також хороший «Горлодер» з часником і хріном. Просто натираємо на дрібній тертці корінець очищеного хрону і додаємо 1 ст. ложку тертої маси до нашого соусу. Не гріємо. Наполягаємо близько 12 годин в холодному місці, розливаємо по банках, щільно закорковуємо і зберігаємо в холодильнику. Перестоявший соус стає кисло-гірким, так що готуємо його невеликими партіями і з'їдаємо протягом 2-3 днів. Готуємо «Горлодер» про запас Якщо помідорів багато, можна зробити «Горлодер» з помідорів з часником на зиму. Щоб зберегти максимум користі, готуємо в 2 етапи.
Інгредієнти: стиглі тугі помідори – 3 кг; часник гострий синій – 3 головки; сіль без добавок морська – 2 ст. ложки. Приготування Вимиті помідори пропускаємо через м'ясорубку і переливаємо отриману томатну масу в казан або товстостінну каструлю. Варимо до потрібної консистенції, помішуємо, підсолюємо. Коли сік загус, додаємо роздавлений часник і прогріваємо хвилин 5. Переливаємо в стерилізовані банки і закриваємо. Як бачите, робити «Горлодер» з часником на зиму просто і недорого. Однак ніякі інші добавки в цьому соусі не потрібні. Хрін, перець, суміші спецій краще додавати безпосередньо перед вживанням «Горлодера» у їжу. Варто додати одне: щоб отримати смачний «Горлодер», рецепт не можна змінювати, якщо з часником перестаратися, можна отримати печію або гастрит, а якщо його не доповісти, соус буде прісним.