Зараз щуку маринують перед запіканням, фарширують і гарнірують на різний манер, але вона як і раніше залишається центральною стравою на столі, що надає автентичності будь-якого торжества. Нижче ми розберемо кілька незвичайних рецептів запеченої в духовці щуки.
Фарширована щука, запечена в духовці - рецепт
Інгредієнти: щука – 17 кг; яйця – 2 шт.; відварна морква – 80 г; цибуля – 55 г; білий хліб – 40 г; молоко – 95 мл; сало – 80 г; сік лимона – 45 мл; щіпка меленого білого перцю; сметана – 60 мл Приготування Щуку очистіть від луски, зробіть поперечний надріз уздовж зябрових кісток і вниз по всьому череву, після чого витягніть нутрощі. Самі зябра обов'язково видаліть, щоб не зіпсувати аромат страви. Промийте порожнину щуки і обережно виріжте хребет разом з реберними кістками з внутрішньої сторони риби. Обережно відокремте м'якоть, намагаючись не пошкодити шкіру. Пропустіть рибну м'якоть через м'ясорубку разом з розмоченим у молоці хлібним м'якушем і салом. Додайте в отриману суміш пару дрібно нарізаних курячих яєць, терту моркву і цибулю, здобріть всі лимоном, поперчіть і додайте добру пучку солі. Наповніть рибну шкіру отриманим фаршем і зшийте її з черевної сторони. Збризніть поверхню риби лимоном і відправте всі запікатися на 50 хвилин при 160 градусах. За 10 хвилин до готовності змастіть щуку сметаною, щоб соус встиг схопитися рум'яною скоринкою.
Як запекти щуку в духовці у фользі?
З-за своєї простоти цей рецепт ідеально підходить тим, хто вперше запікає щуку. Більш того, він містить мінімум інгредієнтів, а завдяки фользі у новачків гарантовано вийде запекти соковиту рибу.
Інгредієнти: щука – 16 кг; лимон – 1 шт.; оливкова олія – 40 мл; суміш спецій для риби – 5 р. Приготування Почніть з підготовки щуки: випатрайте, очистіть рибу від луски, видалити зябра і добре промийте тушку. Змішайте сік половини лимона з пучкою солі й універсальною сумішшю спецій для риби. Отриманою сумішшю натріть щуку зовні і всередині, тим самим позбавляючись від запаху і надаючи м'якоті приголомшливий смак. Залишився лимон наріжте кружечками і покладіть шматочки в щуч'є черевце. Покладіть рибу на центр листа фольги, щільно загорніть краї, щоб в процесі приготування конверт не лопнув, і запікайте все при 200 градусах 20 хвилин. Розгорніть конверт і продовжуйте приготування ще 10 хвилин, щоб шкіра встигла підрум'янитися.
Як запекти щуку з майонезом цілком у духовці?
Нарівні зі сметаною, майонез часто використовують при приготуванні щуки не тільки для того, щоб зробити рибу соковитіше, але і для того, щоб вона схопилася апетитною скоринкою. Досить змастити поверхню тушки соусом за 10 хвилин до готовності, а потім за допомогою майонезу можна додатково декорувати рибу.
Інгредієнти: щука – 14 кг; майонез – 90 г; цибуля – 110 г; лимон – 1/2 шт.; сушений розмарин, чебрець – 1 1/2 ч. ложки. Приготування Перед тим, як смачно запекти щуку в духовці, її необхідно підготувати і замаринувати. З риби зчищають луску, видаляють зябра, потрошать тушку. Після промивання, щуку заливають лимонним соком, натирають сіллю, сушеними травами і відправляють в холодильник для маринування на 1 годину. По закінченні часу деко покривають листом фольги і викладають на нього кільця половину нарізаної цибулі. Залишився цибулю нарізають півкільцями і наповнюють їм черевце риби. Фаршировану рибу обертають фольгою і запікають півгодини при 180 градусах, після конверт розкривають, змазують рибу майонезом і залишають ще на 10 хвилин для підрум'янення.