Вернуться назад Распечатать

Як солити ікру кети в домашніх умовах?

Як солити ікру кети в домашніх умовах?
Зараз ікру лососевих можна безперешкодно купити в будь-якому маркеті, але багато хто воліє солити її власноруч, уникаючи консервантів і надлишку солі, якими грішать багато виробників. Докладно про домашньому солінні цього морського делікатесу ми розповімо на прикладі того, як солити ікру кети в домашніх умовах.

Як правильно солити червону ікру кети?



  • Вибір риби. Перед тим, як солити свіжу ікру кети, необхідно правильно вибрати саму рибку. Якщо ви ловите лососевих самостійно, то, зрозуміло, питання про вибір не варто, але при купівлі цілої непотрошеной тушки в супермаркеті, звертайте увагу на форму і розмір голови, щоб ненароком не купити самця замість самки (у самки голова більш округла, а щелепа менш хижа). Вибравши рибу, її повністю розморожують у холодильнику, а потім потрошать і дістають плівкові мішечки – ястики – з ікрою. Слідкуйте за тим, щоб не пошкодити ястика, після вилучення промийте його і приступайте до отримання ікринок.

  • Звільнення ястиків. Способів звільнення ікри від плівки багато: деякі протирають ікру через звичайну тенісну ракетку або велике сито, інші – через марлевий рукав, але найпростішим вважається спосіб, у рамках якого використовується простий ручний міксер зі спіральними насадками для пісочного тіста. Орудуючи спіральними насадками на мінімальному ходу, вам без проблем вдасться позбавитися від плівкових мішечків, а при необхідності залишки плівки можна видалити вручну.

  • Расслол. Підготувавши ікру, займіться розсолом. Для розсолу воду відмірюють виходячи з того, що її обсяг не повинен перевищувати обсяг ікри в два рази. Отмерянную воду кип'ятять і розчиняють у ній сіль. При розчиненні солі періодично опускайте в розсіл яйце, як тільки воно спливе на поверхню – розсіл готовий. Скільки солити ікру кети залежить від її зрілості, але в середньому ікринки витримують в розсолі від 10 до 15 хвилин, потім відкидають на марлю, просушують пару годин, змішують з парою столових ложок олії і зберігають в герметичному контейнері в холодильнику.


  • Як солити ікру кети «П'ятихвилинка»?


    Для швидкої просолення використовують тузлук максимальної міцності. При цьому ікру витримують в ньому рівно 7 хвилин, а не 5 як йдеться в назві.
    Інгредієнти:

  • сіль - 300 г;

  • вода - 1 л;

  • ікра - 05 кг.


  • Приготування
    В літрі окропу розводять 300 г солі і залишають розчин охолодитися. Півкіло ікри викладають на марлю, заливають сіллю і залишають все на 7 хвилин. Далі ікру підвішують на півгодини, даючи зайвої соляного розчину стекти. Ікру змішують з невеликою кількістю рослинного масла без запаху і приступають до дегустації. Зберігати такий продукт можна не більше пари днів.

    Як солити ікру кети на довге зберігання?


    Секрет тривалого зберігання ікри ґрунтується на використанні консервантів, тому якщо ви задалися питанням, як солити ікру кети на зиму, то враховуйте, що натуральних способів немає. Щоб ікра після засолювання могла пролежати ще кілька місяців, її можна дбайливо заморозити в пластикових пакетах із замком, а потім дбайливо розморозити в холодильнику, щоб після розморожування ікринки не полопалися.
    Якщо ж ви не плануєте зберігати ікру більше пари тижнів, то можна обійтися і простим сухим методом засолювання. Для сухого засолу на півкіло ікри беруть столову ложку солі (не йодованої). Обережно змішавши ікру з сіллю дерев'яною ложкою, доповніть її столовою ложкою рослинного масла і відставте. Стерилізуйте і обсушіть банки, наповніть їх ікрою кети і закрийте ошпареними кришками. Зберігати такий делікатес можна в холодильнику аж до двох тижнів.