Червона риба – один із найкорисніших продуктів завдяки вмісту в ній насичених жирних кислот омега-3 і величезної кількості вітамінів. Однак є її часто – досить дороге задоволення. На цей випадок варто скористатися рецептом червоної ікри «П'ятихвилинки», який відомий здавна тим, хто пов'язав своє життя з ловом лосося, кети, горбуші та інших риб даної категорії. Хоча вона зберігається не дуже довго, смак моря надовго залишиться у ваших спогадах, а здоров'я суттєво погіршився.
Як зробити ікру «П'ятихвилинка» з кети?
Щоб освоїти такий рецепт ікри «П'ятихвилинки», вам знадобиться зовсім небагато часу, вправності і невелика кількість інгредієнтів.
Інгредієнти: чистий відфільтрована вода – 25 л; картопля – 1 шт.; ястики ікру кети – 10 шт.; сіль – 500 р. Приготування Візьміть 3-4 ястика і помістіть в каструлю з досить високими бортами. На ручний міксер встановіть мішалки для тіста і запустіть прилад на найменшій швидкості, помістивши його в каструлю. При цьому ястики будуть легко намотуватися на гачки насадок, а ікринки при відділенні від них залишаться не пошкодженими. Перевірте, щоб виявилися оброблені всі ястики і приберіть міксер, перевіривши, щоб в ємності залишалися тільки чисті ікринки. Навіть якщо ви раніше не мали поняття, як солити ікру «П'ятихвилинку» в домашніх умовах, цю процедуру ви освоїте досить легко. Таким же чином обробіть наступну партію ястиків.
Потім приготуйте розсіл (тузлук). Для цього розчиніть сіль у воді і занурте в неї очищену сиру картоплину. Якщо він продовжує плавати на поверхні, це говорить про готовність розсолу. Прокип'ятіть і остудіть його. Якщо на дні залишається трохи пластівців, обережно перелийте чистий розсіл в іншу ємність і використовуйте його. Покладіть в розсіл ікринки і залиште їх на п'ять хвилин. Потім покладіть ікру у велику марлю, зав'яжіть вузлик і підвісьте її на ніч для стікання. Вранці закуску можна розкласти поліетиленових пакетиках і заморозити, а потім їсти протягом декількох днів.
Як зробити ікру «П'ятихвилинку» з горбуші?
У нашій країні ця риба більш ніж популярна, проте ікра з неї коштує досить дорого. Розібратися, як готувати ікру «П'ятихвилинку», цілком можливо навіть починаючому кулінару, так що сміливо беріться за це.
Інгредієнти: ікра горбуші – 600 г; вода – 1 л; сіль – 6 ст. ложок з верхом. Приготування Обережно розкрийте черево горбуші і вийміть ікринки, намагаючись не пошкодити їх. Прослідкуйте, щоб ікра повністю розтанула, і помістіть її на обробну дошку. Візьміть ніж і його зворотної (тупий) стороною починайте обережно натискати на ікринки, починаючи з краю, щоб очистити їх від оболонки.
Зваріть тузлук: закип'ятіть воду і відразу ж розчиніть в ній сіль. Переконайтеся в готовності розсолу, поклавши в нього сире яйце: воно повинно плавати зверху. Коли розсіл охолоне, залийте їм ікру і залиште приблизно на 4-5 хвилин. Після цього відцідіть тузлук з допомогою друшляка, акуратно помішуючи ложкою. Тепер ви знаєте, як посолити червону ікру «П'ятихвилинку» легко і просто.