Малокалорійна риба навага чудово підходить для дієтичного і дитячого харчування. Невеликий вміст жирів і досить високий вміст вітамінів і цінних елементів у м'ясі цієї рибки неодмінно цьому сприяє. Крім цього, навага не містить дрібних кісток і має прекрасні смакові якості.
Навага підходить для будь-якого виду термічної обробки, але найчастіше все ж рибку просто смажать на сковороді або запікають у духовці.
З традиційної спекотної впорається навіть починаюча господиня. Ми ж сьогодні розповімо, як смачно приготувати навагу на сковороді або в духовці під сметанним і томатним маринадом.
Як можна смачно приготувати навагу на сковороді?
Інгредієнти: навага без голів – 990 м; морква – 185 г; ріпчасті цибулини – 185 г; сметана – 1/2 склянки; борошно пшенична – 1/2 склянки; петрушка сушена і кріп – по щіпці; велика морська сіль і свежеперемолотый перець (суміш декількох видів) – за смаком; олія оливкова без аромату або соняшникову – за смаком. Приготування Спочатку навагу споліскуємо, обсушуємо, позбавляє від плавників і залишків нутрощів і при необхідності (якщо тушки великі) розрізаємо на порції. Притрушиваем підготовлену рибу сіллю і меленої сумішшю перчиком, розтираємо компоненти по всій поверхні рибін і залишаємо маринуватися на півгодини. Тепер паніруємо рибні шматочки в борошні і тут же викладаємо в прогріте на сковороді олію оливкова або соняшникова. Обсмажену з двох сторін рибку викладаємо в сотейник, а що залишилося в сковороді олію фільтруємо, повертаємо в каструльку, додаємо ще трохи свіжого і закладаємо в нього нашатковану півкільцями цибулю і перетерту на тертці моркву. Смажимо овочі до напівготовності, після чого половину відбираємо в миску, повертаємо в сковороду рибу і прикриваємо її викладеної половиною цибулі і моркви зверху. Набираємо сметану в склянку, додаємо столову ложку борошна, пару пучок сушеного кропу і петрушки, додаємо сіль і перець, перемішуємо і доливаємо до повного об'єму склянки воду. Заливаємо підготовленим сметанним соусом рибу з овочами зверху і тушкуємо під кришкою хвилин десять-п'ятнадцять. Як смачно приготувати навагу під маринадом в духовці?
Інгредієнти: навага без голів – 990 м; морква – 185 г; ріпчасті цибулини – 185 г; соус томатний (пікантний) – 190 г; борошно пшенична – 1/2 склянки; часникові зубки – 2 шт.; базилік сушений – щіпка; горошини запашного перцю – 2 шт.; лавровий лист – 1 шт.; велика морська сіль і свежеперемолотый перець (суміш декількох видів) – за смаком; олія оливкова без аромату або соняшникову – за смаком. Приготування Дуже смачною виходить навага, якщо спочатку підрум'янити рибку на сковороді, а потім запекти її з овочами і томатним соусом в духовці. Для реалізації ідеї підготовлені рибини підсолюємо, перчимо й залишаємо хвилин на тридцять. Тим часом підготуємо томатну заливку з овочами. Перетерту через крупну тертку моркву і нарізану півкільцями цибулю пасеруємо на маслечко до напівготовності. Вливаємо в сковороду томатний соус і півсклянки води і перемішуємо. Приправляємо вміст посудини за смаком сіллю, перцем, сушеним базиліком і кидаємо лаврушки і горошини запашного перчика. На закінчення в киплячий соус закладаємо перетертий на тертці часник, перемішуємо маринад і знімаємо з вогню. Промаринованную навагу мачає в борошні, обсмажуємо на сильному жарі з двох сторін і перекладаємо в ємність для запікання. Зверху заливаємо рибку томатним соусом з овочами і відправляємо хвилин на десять в прогріту до 200 градусів духовку. Така запечена під маринадом навага хороша як в гарячому, так і в холодному вигляді.