Багато народів східної Європи готують капустяні пиріжки на свій лад, але, як правило, схожі рецепти: капусту і цибулю обсмажують у великій кількості масла і доповнюють зеленню і рубаним яйцем. Пиріжки з капустою і яйцем виходять дуже ситними, володіють насиченим смаком і різноманітною текстурою.
Пиріжки з капустою і яйцем в духовці
Способів приготування вже сформованих пиріжків всього два: запікання і обжарювання. Якщо ви противник великої кількості олії для фритюру, в якому готується тісто, то виберіть для себе куди більш простий і традиційний метод запікання тесту в духовці. У цьому рецепті ми будемо замішувати тісто на основі суміші цільнозерновий і звичайної очищеної пшеничного борошна, але ви можете використовувати лише останню.
Інгредієнти: Для тіста:
дріжджі – 10 г; яйце – 1 шт.; рослинне масло – 55 мл; борошно цільнозернові – 115 г; борошно пшеничне – 115 р. Для начинки:
вершкове масло – 45 г; ріпчаста цибуля – 135 г; капуста – 420 г; жменя зелені кропу; яйця – 3 шт. Приготування Розведіть дріжджі в половині склянки злегка підсолодженої води. Коли поверхня покриється пінної шапкою, вилийте дріжджі до суміші борошна, додайте яйце і масло. Замісіть тісто, поки воно не стане гладким і пружним на дотик (чим довше вимішування – тим пишніше пиріжки). Далі накрийте посуд з тістом вологою серветкою і залиште в теплі на годинну расстойку.
За цей час можна легко встигнути приготувати начинку. Сама смачна і ніжна начинка для пиріжків з капустою і яйцем виходить з молодої капусти, яку припускають на розігрітій олії разом з цибулею до м'якості, приправляють і присмачують рубаною зеленню. Відварені яйця слід дрібно порубати і додати до капустяної суміші. Після перемішування начинку охолоджують.
Розділивши тісто, округліть порції і розплющите кожну долонею. Викладіть начинку в центр, стягніть краю і скріпіть їх разом. Залиште пиріжки для повторної вистоювання ще на годину, а потім запікайте 25 хвилин при 180 градусах.
Смажені пиріжки з капустою і яйцем – рецепт
Любителі хрусткого зажаристого тіста, напевно, віддадуть перевагу готувати пиріжки у фритюрі або на сковороді. Рецепт, представлений нижче, обов'язково стане одним із фаворитів будь-якого шанувальника смаженого.
Інгредієнти: Для тіста: тепле молоко – 235 мл; дріжджі – 5 г; по дрібці солі і цукру; борошно – 245 р. Для начинки:
свіжа молода капуста – 400 г; вершкове масло – 45 г; молоко – 45 мл; гілочка чебрецю – 1 шт.; яйця – 5 шт.; масло для обсмажування. Приготування Всі компоненти тіста змішайте міксером до тих пір, поки вони не сформуются в єдиний ком. Залиште тісто в теплі для вистоювання, а самі візьміться за начинку. Припустіть нашатковані капустяне листя до розм'якшення, влийте молоко, додайте чебрець і доведіть все до готовності. Змішайте тушковану капусту з рубаними вареними яйцями.
Тісто наріжте на порції бажаного розміру, розкачайте кожну в диск і викладіть начинку в центр. Краї скріпіть.
Розігрійте масло у фритюрі або влийте пару сантиметрів прямо на сковороду. Обсмажуйте пиріжки зі свіжою капустою і яйцем до зарум'янювання з обох сторін.
Листкові пиріжки з капустою і яйцем
Інгредієнти: лист листкового тіста ; яйця – 4 шт.; квашена капуста – 200 г; жменя зелені кропу. Приготування Відіжміть зайву капустяний сік і поріжте листя на шматочки меншого розміру. Відварені яйця подрібніть і змішайте з капустою і зеленню. Розкатане тісто наріжте на шматочки будь-якої форми і розміру, викладіть начинку в центр і скріпіть краю. Випікайте пиріжки при 210 градусах 15 хвилин.