Все більше людей поповнюють своє меню низькокалорійними овочами та фруктами. Баклажан можна сміливо назвати ведучим в меню людей, які борються з зайвою вагою, так як він є дієтичним овочем, що містить величезну кількість рослинного білка.
При приготуванні баклажанів з фаршем, запечених в духовці сам м'ясний фарш надає страві соковитості і підкреслює гіркуватий смак овоча.
Баклажани, фаршировані фаршем, запечені в духовці
Інгредієнти: баклажан – 2 шт.; цибуля – 50 р; фарш з курячого філе – 280 м; свіжі томати – 320 г; сир нежирний – 50 г; рослинна олія – 25 мл; свіжа зелень – 70 р. Приготування Баклажани поділяємо навпіл, виймаємо м'якоть і посипаємо її сіллю. Залишаємо овоч для просолювання на 20 хвилин, щоб прибрати гірчинку. Через час змиваємо сіль, м'якоть і цибулю подрібнюємо, тушкуємо близько 5 хвилин. Дрібно шаткуємо зелень, змішуємо її з фаршем і додаємо фарш в баклажанно-цибульну суміш. Наповнюємо дієтичним фаршем підготовлені раніше баклажанові «формочки», складаємо на покритому фольгою деко, зверху викладаємо півкільця томатів, закриваємо листом фольги для збереження соковитості страви. Баклажани з фаршем з помідорами запікаємо в духовці при 200 градусах 40 хвилин, після чого знімаємо лист фольги і посипаємо низькокалорійним тертим сиром для пікантності.
Баклажани «човники», фаршировані фаршем, запечені в духовці
Інгредієнти: баклажани – 4 шт.; м'ясний фарш – 350 г; помідори – 230 г; петрушка – 30 г; щіпка меленого чорного перцю; цибуля – 55 г; часник – 2 зубки; червоний солодкий перець – 115 г; рослинна олія – 45 мл Приготування При підготовці баклажанів відрізаємо «хвостик» у підстави і проробляємо на овоче поздовжній надріз, не прорізаючи м'якоть до кінця. Баклажани просолюємо протягом 15 хвилин. Для фаршевой суміші нарізаємо томати, цибулю, часник і перець і обсмажуємо овочеві інгредієнти протягом 7 хвилин. Після додаємо фарш, приправлений чорним перцем, і доводимо суміш до готовності протягом 10 хвилин. Підготовлені баклажани обсмажуємо на сковороді з усіх боків, розкриваємо поздовжній надріз на розм'якшених овочах і кладемо фарш, приправляючи його зверху посіченою петрушкою. Переміщаємо баклажани в розігріту до 180 градусів духовку на 20 хвилин.
Рецепт баклажанів «віялом», запечених в духовці з фаршем
Завдяки своєму оригінальному зовнішньому вигляду баклажани-віяла заслуговують місце навіть на святковому столі. Фаршировані овочі, нагадують хвіст павича, стануть гідною прикрасою будь-якого банкету.
Інгредієнти: баклажан – 3 шт.; фарш – 380 г; томати – 180 г; цибуля – 70 г; сир – 115 г; масло рослинне – 50 мл; свіжа зелень – 30 р. Приготування Підготовлені баклажани ріжемо тонкими пластинами, залишаючи скріпленими у хвостики. Тиснемо долонею на хвостик, докладаючи зусилля, щоб баклажани розкрилися віялом. Поміщаємо баклажани в киплячу солону воду і бланшируем 3-4 хвилини для видалення гіркоти. Одночасно готуємо фарш, припускаючи його з подрібненою цибулею на сковороді 7 хвилин. Бланшируем помідори, знімаємо шкірку і нарізаємо кільцями. Викладаємо підготовлені баклажани на деко, в розкриті пластини овочів укладаємо шари фаршу з помідорами, накриваємо тертим сиром і ставимо запікати при 180 градусах 25 хвилин.
За аналогією з віялом можна приготувати баклажани з фаршем, запечені в духовці кружечками, виклавши кружечки овочів на деку, чергуючи їх з порціями м'ясної начинки.