Вернуться назад Распечатать

Капустяні котлети з манкою

Капустяні котлети з манкою
Зазвичай, коли ми говоримо про гарнірі , в голову приходять різні каші, салати, овочеві асорті та інші подібні страви. Можна здивувати всіх, подавши на друге незвичайні котлети з капусти. Здається, що котлети гарніром бути не можуть, але капустяні котлети з манкою – явне виключення. Вони чудово поєднуються з м'ясними стравами (битками, бефстроганов, домашньої тушонкою або запеченою куркою), рибою (особливо паровий) та салатами.
Котлети з капусти
Зазвичай готують капустяні котлети з манкою з білокачанної капусти, але можна використовувати і кольорову, якщо злегка модифікувати рецепт. А ось із броколі, брюссельську і кольрабі котлети готувати не варто.
Інгредієнти:

  • качан білокачанної капусти щільний – близько 15 кг;

  • яйце 1 категорії – 2 шт.;

  • ріпчасті цибулини невеликі – 2-4 шт.;

  • часник – 2-3 зубчики;

  • олія нерафінована – 50 мл + 1/2 склянки;

  • крупа манна – 1/2 склянки;

  • сіль йодована без добавок – 1 ст. ложка;

  • свіжозмелену перець (суміш білого і запашного) – 1/4 ч. ложки;

  • зелень – за смаком та бажанням;

  • білі (багета) панірувальні сухарі – 1/2 склянки.


  • Приготування
    Капусту можна підготувати двома способами: відварити і згасити. Спробуйте обидва і вирішите, як буде смачніше. Якщо вибираєте перший спосіб, то ріжемо вилок на великі шматки, кладемо їх в киплячу воду і тримаємо в окропі близько чверті години, потім зливаємо і змішуємо з пасерованою цибулею і тиском часником.
    Якщо другий спосіб ближче, капусту наріжемо досить тонкою соломкою і тушкуємо з цибулею до м'якості, потім додамо часник. Далі технологія однакова. Використовуємо будь-які гаджети, які дозволять максимально подрібнити капусту (блендер, комбайн, м'ясорубку), вбиваємо яйця, солимо, перчимо і додаємо манку. Перемішуємо і залишаємо на півгодини, так як крупі потрібно набрякнути і перетворитися в більш густу масу. Після цього можемо сформувати котлети, обваляти їх в сухарях або борошні, обсмажити на середньому вогні. Як бачите, приготувати капустяні котлети з манкою просто і досить швидко.
    Про варіанти
    У нашому випадку ми готували капустяні котлети, використовуючи рецепт з манкою і яйцем. Однак якщо ви постите, не можна додавати яйця, але для в'язкості вмешаем в тісто ще пару ст. ложок пшеничного борошна.
    Якщо готуємо котлетки з кольорової капусти, то спершу розбираємо на суцвіття, потім відварюємо, ну, а далі все робимо також.
    Можна приготувати капустяні котлети в духовці з манкою. У цьому випадку сформовані котлетки викладаємо на застелений промасленим пергаментом деко, змащуємо маслом і запікаємо до рум'яної скоринки. В цьому випадку непогано і всередину кожної котлетки покласти маленький шматочок вершкового масла, щоб котлетки були смачними.
    Якщо ви любите капустяні котлети, але рецепт з манкою не дуже подобається, замініть манку якісної борошном або розмоченої булкою.