Якщо ви любите подавати страви до столу з різноманітними соусами, кетчупом і майонезами, то радимо вам приготувати на зиму дуже смачний і натуральний соус з помідорів. Він посилить і розкриє смак страви і додасть йому вишуканості.
Рецепт смачного соусу з помідорів на зиму
Інгредієнти: помідори стиглі – 3 кг; цукор – 135 г; сіль морська – 25 г; оцет 6% – 80 мл; часник – 1 зубчик; суцвіття гвоздики – 7 шт.; горошини чорного перцю – 25 р. Приготування Помідори промиємо, очистимо від шкірки і дрібно наріжемо. Потім перекладемо томати в каструлю і поставимо посуд на плиту, включивши середній вогонь. Проваримо їх хвилин 20 поки вони трохи зменшаться в обсязі. Далі кинемо цукор, підсолимо за смаком і прогреем суміш ще кілька хвилин. Додамо всі спеції і знімемо його з плити. Після охолодження, перетрем його через дрібне ситечко, перекладемо в сотейник і знову доведемо до кипіння. Розкладемо гарячий соус по баночках і закотимо на зиму кришками.
Дуже смачний соус на зиму з помідорів і яблук
Інгредієнти: помідори стиглі – 10 кг; яблука великі – 4 шт.; чорний мелений перець – 5 р; мелена кориця – 025 ч. ложки; порошок мускатного горіха – 5 г; мед рідкий – 5 мл; червоний мелений перець – 5 р; часник домашній – 5 зубчиків; оцет 9% – 20 мл Приготування Помідори промиємо, знімемо акуратно з них шкірку і нарубим скибочками. Перекладемо томати в каструлю і протушкуйте до м'якого стану, помішуючи. Після цього перетрем заготівлю через ситечко. Яблука нашинкуем як можна дрібніше, згасимо і розімніть товкачиком до стану пюре, а потім з'єднаємо з помідорами і проваримо 10 хвилин. Додамо мед, всі прянощі, спеції, розмішуєм і засечем ще 10 хвилин. В останню чергу введемо оцет, кинемо часник і прогреем вміст ще хвилин 5. Розіллємося гарячий соус з сухим банкам і відразу ж герметично закриємо кришками.
Самий смачний соус з помідорів на зиму
Інгредієнти: помідори середні – 3 кг; часник – 8 зубчиків; ріпчаста цибуля біла – 145 г; гвоздика суха – 8 шт.; горошини перцю – 15 шт.; суха мелена кориця – 05 ч. ложки; яблучний 9% оцет – 20 мл; кухонна сіль – 15 г; цукор кристалічний – 30 р. Приготування З промитих помідорів знімемо шкірку, наріжемо часточками і викладемо в казан. Поставимо посуд на вогонь, прикриємо кришкою і готуємо хвилин 15.
У пиалке змішаємо чорний, запашний перець і гвоздику, висипаємо в марлю і загорніть у вигляді мішечка. Лук очистимо, нашинкуем півкільцями, а зубчики часнику дрібно порубаємо ножем. Коли помідори розм'якшаться, кинемо до них цибулю, розмішуєм і протушкуйте під кришкою 10 хвилин. Потім додамо часник, перемішати і, не закриваючи кришкою, варимо на тихому вогні ще 3 хвилинки. Гарячий соус перельем в чашу блендера і перетворимо в густе однорідне пюре. Тепер знову відправимо отриману суміш у каструлю, покладемо мішечок зі спеціями і проваримо на тихому вогні до загусання. Присмачити томатну пасту цукром, сіллю і меленою корицею. Ретельно все перемішати, протушкуйте 5 хвилин, і введемо обережно яблучний оцет . Киплячий соус розіллємося по гарячих баночках, накриємо кришкою і герметично закупорим. Перегорнемо заготовки догори дном, укутаем пледом і залишимо смачний соус з помідорів остигати на добу, а потім приберемо на зиму в льох.
Дуже смачний соус з помідорів і сливи на зиму
Інгредієнти: зливу садова – 1 кг; помідори стиглі – 2 кг; перець болгарський – 190 г; гострий перець – 55 г; часник – 5 р; сіль велика – 20 г; цукор – 190 г; оцет – 10 мл; спеції – за смаком. Приготування Отже, овочі і фрукти промиємо, очистимо і видалимо акуратно все насіння. Потім наріжемо їх скибочками і подрібнити на м'ясорубці. Перельем масу в каструлю, поставимо на вогонь і проваримо протягом 2 годин. За 10 хвилин до кінця, кинемо в соус цукор, сіль, спеції за смаком і наллємо трохи оцту. Далі гарячу суміш розкладемо по банках, закотимо кришками і приберемо для охолодження під ліжко. На наступну добу смачний домашній соус з помідорів буде готовий і його можна забрати на зиму в льох.