Для тих, хто мріє приготувати в домашніх умовах дуже смачну копчену скумбрію, ми розповімо, як це зробити в коптильні гарячого копчення і в аерогрилі з рідким димом.
Копчена скумбрія в домашніх умовах в коптильні - рецепт
Інгредієнти: скумбрія свежемороженная – 1-12 кг; сіль поварена не йодована – 70 г; мелений чорний перець і композиція спецій для риби – на смак; вільхові або фруктові тріски – 2 жмені. Приготування Перед будь-яким копченням рибку необхідно правильно підготувати і засолити. Для цього тушки розморожуємо, помістивши в прохолодне місце або в нижній відділ холодильника на кілька годин, після чого розрізаємо вздовж черева і видаляємо нутрощі. Головне повністю очистити всередині черевця чорну плівку, в іншому випадку рибка може гірчити в готовому вигляді. Голову, хвіст і плавники можна залишити або ж за бажанням відрізати, віддати на поталу домашнім вихованцям або просто викинути.
Тепер підготуємо мисочку з кам'яної кухонної сіллю, вона повинна бути не йодованої, і додаємо до солоним кристалам ароматні спеції і прянощі. Натираємо з усіх боків отриманою сумішшю рибини зовні і всередині, вкладаємо їх в лоток, контейнер або іншу скляну або емальовану ємність і залишаємо заготівлю просаливаться в холодильнику на п'ять-сім годин. Тепер змиваємо з просоленных тушок залишки солі і спецій і ретельно обсушуємо серветками і додатково підвішуємо для підсихання у провітрюваному місці години на півтора-два.
Хвилин за п'ятнадцять до передбачуваного копчення замочуємо сухі тріски у воді, після чого воду зливаємо і викладаємо сировину на дно коптильні. Зверху маємо піддон для жиру, а потім грати, на яку слідом викладаємо трохи підсушені рибини. Накриваємо пристрій кришкою і розташовуємо на вогні середньої інтенсивності. Хвилин через десять, після того як коптильня почне виділяти димок, відкриваємо кришку, випускаємо дим, а скумбрії даємо трохи підсохнути. Закриваємо тепер кришку і коптимо рибини ще протягом двадцяти-тридцяти хвилин, залежно від розміру тушок.
По готовності копченої скумбрії даємо охолонути і трохи підсохнути, підвісивши рибку як мінімум на годину в тому ж провітрюваному місці.
Як зробити копчену скумбрію в домашніх умовах в аерогрилі з рідким димом?
Інгредієнти: скумбрія свежемороженная – 1-12 кг; сіль поварена не йодована – 70 г; мелений чорний перець і композиція спецій для риби – на смак; рідкий дим – кілька крапель згідно інструкції. Приготування Для приготування в аерогрилі рибку необхідно підготувати з урахуванням рекомендацій в попередньому рецепті. Точно також тушки розбираємо і просолюємо, але в даному випадку змащуємо рибини додатково по всій поверхні рідким димом. Просолені тушки очищаємо від кристалів солі і викладаємо на решітку аэрогриля. Готуємо скумбрію при температурі 160 градусів протягом тридцяти хвилин, після чого даємо їй повністю охолонути, обернувши фольгою.