Для любителів рибних консервів ми розповімо сьогодні, як приготувати самостійно вдома бички в томаті. Головне, домогтися розм'якшення усіх кісточок рибки, чого можна досягти тільки за допомогою тривалого неспокою або ж при підтримці високого тиску при її приготуванні. Ідеальним варіантом для приготування бичків у томаті буде використання мультиварки або автоклава. З допомогою цих пристроїв легко і просто домогтися бажаного результату. А всі тонкощі такої приготування в рецептах нижче.
Бички в томаті - рецепт приготування в домашніх умовах в мультиварці
Інгредієнти: бички свіжі або свіжоморожені – 2 кг; сік томатний (бажано домашній) – 500 мл; вода – 290 мл; паста томатна – 60 г; ріпчасті цибулини – 195 г; морква – 195 г; борошно пшеничне – 95 г; олія соняшникова або оливкова рафінована – 95 мл; кам'яна сіль; цукровий пісок; духмяний перець в горошинах – 3-5 шт.; мелений чорний перець; горіх мускатний; сушений корінь петрушки; лаврове листя – 2 шт. Приготування Спочатку необхідно підготувати бички. Заморожені тушки додатково розморожуємо на нижній полиці холодильника, а свіжі відразу ж очищаємо від луски, відрізаємо голову і виймаємо нутрощі. Вичищаємо також чорні плівки всередині черевець. Тепер перед приготуванням в томаті рыбинки необхідно попередньо обсмажити. Для цього підсолюємо бички за смаком, паніруємо в борошні і даємо їм підрум'янитися в розпеченому маслі на сковороді.
Для соусу пасеруємо на сковороді нарізаний кубиками цибулька і перетерту дрібненько моркву до м'якості, після чого вливаємо сік томатний, закладаємо пасту, розмішуємо і даємо закипіти. Тепер приправляємо томатну основу сіллю і цукром за смаком, кидаємо горошини перцю, мелений перчик, мускатний горіх і корінь петрушки, додаємо лаврушки і протушиваем масу хвилинку. При бажанні в соус можна приготувати не на сковороді, а відразу ж в мультиварці, скориставшись режимом «Смаження» або «Випічка». На дно мультиустройства викладаємо трохи соусу, а зверху бички обсмажені і покриваємо всі залишилися соусом. Вливаємо зверху підігріту до кипіння воду, і налаштовуємо прилад на режим «Гасіння». Через годину залишаємо вміст на ловлення в режимі «Підігрів» на п'ять годин, після чого повторюємо ще раз цикл «Гасіння» протягом години і знову даємо п'ять годин потомитися.
Після повного охолодження перекладаємо заготовку у банки і зберігати в холодильнику під капроновою кришкою.
Як приготувати бички в томаті - рецепт в автоклаві
Інгредієнти: бички свіжі або свіжоморожені – 1 кг; сік томатний (бажано домашній) – 290 мл; ріпчасті цибулини – 145 г; морква – 95 г; борошно пшеничне – 95 г; олія соняшникова або оливкова рафінована – 95 мл; кам'яна сіль – 30 г; цукровий пісок – 30 г; кислота лимонна – 10 г; духмяний перець в горошинах – 3-5 шт.; мелений чорний перець; мелена кориця; мелена гвоздика; лаврове листя – 2 шт. Приготування Для заготівлі бичків у томаті тривалого зберігання скористаємося автоклавом. Готуємо і обсмажуємо рибку з урахуванням рекомендацій з попереднього рецепта. Готуємо також і соус. Пасеруємо на рослинній олії цибульку з морквою, після чого вливаємо сік томатний, додаємо сіль, цукор і лимонну кислоту, присмачую корицею, гвоздикою і перчиком, лаврушкой і даємо масі закипіти. Розкладаємо обсмажену рибку по пів-літрових банках і заливаємо соусом, видаливши перед цим лаврові листочки і викинувши їх. Тепер закатуємо ємності кришками, ставимо в автоклав на годину при температурі 120 градусів, після чого даємо їм повільно охолонути, і тільки після цього виймаємо з пристрою і визначаємо на зберігання.