Існує безліч рецептів, в яких таке пречудове страву як смажені лисички можна приготувати не тільки з смачним, соковитим цибулею, але і з доповненням інших, чудово поєднуються з ними інгредієнтів.
Рецепт смаженої картоплі з грибами лисичками і цибулею
Інгредієнти: свіжі лисички – 700 г; картопля (середній) – 5-7 шт.; свіже сало – 60 г; ріпчаста цибуля (великий) – 1 шт.; соняшникова олія – 50 мл; дрібна сіль – за смаком; зелень петрушки – 5-6 гілочок. Приготування Перебираємо і промиваємо всі гриби. Для того, щоб вони трохи просохли розкладаємо на чистий рушник. Очищаємо від шкірки картоплю й нарізаємо його вздовж, так щоб вийшла товста соломка.
Шматок свіжого сала ножем нарізаємо на кубики, кладемо в чавунну сковороду на середньому вогні вытапливаем жир. Потім видаляємо шматочки витопленого сала, жир викладаємо нарізану картоплю, присипаємо його дрібною сіллю і смажимо до готовності звичним способом.
В тефлонову сковороду з розпеченою олією викладаємо просушені і розрізають на 2-3 частини лисички, підсолюємо їх і починаємо смажити. Як тільки виділилася з грибів рідина випарується, додаємо до них нарізаний на чверть кільця цибулю і продовжуємо смажити до рум'яного кольору.
Тепер переміщуємо готові гриби в чавунну сковороду з картоплею і дерев'яною лопаткою все перемішуємо, а потім присипаємо зеленню петрушки. Накриваємо практично готове блюдо кришкою і на слабенькому вогні прогріваємо його 3 хвилини.
Смажені лисички з цибулею, морквою і сметаною
Інгредієнти: гриби (лисички) – 15 кг; морква (середня) – 1 шт.; ріпчаста цибуля – 2 шт.; жирна сметана (25%) – 1 ст.; соняшникова олія – 60 мл; кухонна сіль – 2 щіпки; суміш перців – за смаком. Приготування Ретельно переглядаємо кожен грибочок і промиваємо. Якщо лисички досить великого розміру, тоді розрізаємо їх на зручне кількість частин. Складаємо підготовлені гриби у велику, високу каструлю, заливаємо чистою водою і, додавши в неї трохи солі, відправляємо варитися на газову плиту. Після того, як вони покипить хвилин 15-20 знімаємо каструлю і переміщаємо її вміст у великий друшляк. Через 5 хвилин, коли з лисичок стече зайва вода, викладаємо їх у сотейник з попередньо прогріти в ньому маслом. Коли грибочки почнуть братися золотими кірками, вводимо сюди дрібно подрібнений ріпчаста цибуля, а ще через пару хвилин додаємо максимально дрібно терту моркву. Присипаємо гриби з овочами сіллю і сумішшю різноманітних перців. Коли моркву і ріпчасту цибулю просмажаться і стануть м'якими, вводимо в сотейник жирну сметану і перемішуємо все. Зводимо вогонь до мінімуму і, прикривши блюдо кришкою протягом 13-15 хвилин тушкуємо.
Приготовлені лисички по цьому рецепту чудово поєднуються з гарніром з гречки або рису.
Смажені лисички з цибулею, яйцем і часником
Інгредієнти: лисички – 500-600 г; курячі яйця – 4 шт.; часник – 2 зубки; ріпчаста цибуля – 2 шт.; масло вершкове – 40 г; олія соняшникова – 2 ст. ложки; сіль – за смаком. Приготування Підготовлені лисички подрібнюємо на невеликі шматочки. Очищений цибулю шаткуємо півкільцями, не товщі 1-2 міліметрів. У велику сковороду кладемо шматочок вершкового масла і на слабенькому вогні розтоплюємо його. Далі доливаємо сюди соняшникової олії і викладаємо весь подрібнену цибулю і дрібненько нашатковану часничок. Коли цибуля трохи розм'якшиться, додаємо до нього лисички, присипаємо всі кухонною сіллю і при постійному помішуванні смажимо до золотистого кірок на грибах.
Вбиваємо яйця в піалу, додаємо до них дрібку солі і збовтуємо віночком. Тепер швиденько вливаємо їх в гриби і все ретельно перемішуємо, поки яйця повністю не схопляться. Прикриваємо блюдо підходящої кришкою і вже через 2-3 хвилини воно буде готове.