Хвіртка – національне блюдо карельської кухні, що представляє собою маленький відкритий пиріжок, довгастої або багатокутної форми. В якості начинки зазвичай використовуються каші, а також овочі або ягоди. Ми розповімо вам сьогодні, як спекти справжні і смачні хвіртки з картоплею.
Рецепт карельських хвірток з картоплею
Інгредієнти: Для тіста:
житнє борошно – 550 г; сметана – 140 мл; молоко – 155 мл; сіль – щіпка. Для начинки:
картопля – 340 г; яйце велике – 1 шт.; вершкове натуральне масло – 20 р; твердий сир – 155 р. Приготування Перед тим, як приготувати хвіртки з картоплею, спочатку готуємо начинку. Картоплю чистимо, відварюємо, злегка остуджуємо і розминаємо до стану пюре. Потім додаємо збите яйце і вливаємо розтоплене масло. Трохи підсолюємо масу, ретельно перемішуємо і відставляємо в сторону.
Тепер займемося тестом: змішаємо в окремій мисці сметану з молоком і поступово всипаємо житнє борошно і кидаємо дрібку солі. Загортаємо тісто у харчову плівку і расстаиваем хвилин 20-30. Далі формуємо з нього «ковбаску» і поділяємо ножем на 12 частин. Розкачуємо їх у коржі, викладаємо в середину кожної трохи начинки і, підвертаючих краю до середини, защипуємо з невеликим інтервалом. Акуратно викладаємо заготовки на деко і випікаємо 20 хвилин при 180 градусах. Гарячі хвіртки з картоплею з житнього борошна перед подачею присипаємо за бажанням тертим сиром.
Рецепт хвірток з картоплею
Інгредієнти: Для тіста:
борошно житнє – 205 г; кефір – 205 мл; борошно пшеничне – 205 р. Для начинки:
картопля середній – 450 г; масло вершкове – 45 г; молоко пастеризоване – 25 мл; яйце – 1 шт.; спеції. Для змащення:
сметана – 35 мл; масло вершкове – 75 г; яйце велике – 1 шт.; спеції. Приготування А ось ще один перевірений рецепт хвірток
з житнього борошна з картоплею. Коренеплід чистимо, відварюємо і розминаємо товкачиком, посоливши за смаком і додавши вершкове масло. Потім розбиваємо яйце і перемішуємо до отримання в'язкої начинки.
Обидва види борошна просіваємо, вливаємо кефір і замішуємо тісто. Скачуємо його в джгут, нарізаємо однаковими шматочками і розгортаємо їх у коржі. В серединку викладаємо картопляну начинку і защипуємо також як у попередньому рецепті. Для змащення збиваємо жовтки зі сметаною, підсолюємо за смаком, промазуємо пиріжки змастити цією сумішшю, і випікаємо 20 хвилин при 190 градусах. Подаємо житні хвіртки з картоплею з молоком, вершковим маслом або з кислим молоком.