Вернуться назад Распечатать

Коржі з кукурудзяного борошна

Коржі з кукурудзяного борошна
У багатьох кухнях, наприклад, грузинської, прийнято пекти коржі з кукурудзяного борошна і подавати їх до столу, доповнюючи інші страви або просто для перекусу. Вироби, незважаючи на простоту виконання, виходять неймовірно смачними і корисними. Запорука успіху в приготуванні кукурудзяних коржів криється в якості кукурудзяного борошна. Вона повинна бути неодмінно дрібного помелу, вищого сорту і в ідеалі з білої породи кукурудзи.

Коржі з кукурудзяного борошна по-грузинськи на сковороді - рецепт


Інгредієнти:
Для тіста:

  • борошно кукурудзяне – 485 г;

  • вода – 290 мл;

  • розпушувач – 1 щіпка;

  • кам'яна сіль – 1 щіпка.


  • Приготування
    Грузинські коржі, або як їх ще називають у Грузії - мчаді, готуються просто, можна навіть сказати примітивно. Класичний рецепт припускає використання тільки кукурудзяного борошна і води без додавання солі. Але на практиці господині для поліпшення смаку і надання виробам пухкості додають при замішуванні тіста трохи солі і розпушувача (соди гашеного).
    Кукурудзяне борошно спочатку просівають, змішують з сіллю і розпушувачем, додають воду і ретельно вимішують і довго. Смажать мчаді на сухій сковороді або тільки трохи промаслівают її. Далі влажноватое кукурудзяна тісто набирають зволоженими руками, формуючи коржі, і викладають їх на суху сковороду. Після підрум'янення виробів під кришкою з двох сторін перекладають їх на блюдо і подають гарячими. Дуже смачні такі коржі вприкуску з сиром (імеретинським або сулугуні ).

    Коржики з кукурудзяної муки на кефірі в духовці


    Інгредієнти:
    Для тіста:

  • борошно кукурудзяне – 145 г;

  • кефір – 110 мл;

  • яйце відбірне – 1 шт.;

  • розпушувач – 10 г;

  • кам'яна сіль – 1 щіпка;

  • олія оливкова – 10 мл;

  • кунжут і мак – по 10 р.


  • Приготування
    Ще смачніше і корисніше вийдуть коржі на кефірі в духовці. Для їх приготування змішати просіяне борошно кукурудзяне з яйцем і кефіром, додавши в процесі кам'яну сіль і розпушувач. В залежності від властивостей борошна кукурудзяного її може знадобитися трохи більше або менше, але тісто має вийти вологою і щільної консистенції, щоб з нього можна було зліпити коржі. Для цього поділяємо його на шість порцій і викладаємо на кожну силіконовий килимок або промаслений пергамент на деко. Надаємо виробів плоску форму, промазуємо зверху оливковою олією, посипаємо кунжутом і маком і ставимо в розігріту до 185 градусів духовку хвилин на двадцять.
    Такі коржі з кукурудзяного борошна можна зробити і солодкими, додавши в тісто трохи цукрового піску при замісі.